A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nyugati beismerés: nem működött az árplafon, hatalmasak az orosz olajbevételek


A Politicohoz eljuttatott elemzés szerint Oroszország könnyedén kijátszotta a nyugati intézkedéseket.

Kudarcot vallott az a nyugati erőfeszítés, hogy jelentősen csökkentsék az orosz olajbevételeket – írja a Politico.

A G7-országok és az EU tavaly decemberben 60 dolláros hordónkénti plafont szabtak ki az orosz nyersolajra, hogy így megpróbálják stabilan tartani a globális olajellátást, miközben megpróbálják korlátozni az orosz bevételeket. Moszkva azonban megtalálta a kiskapukat, és hiába volt némi hatása az ársapkának, Oroszország továbbra is milliárdokat keres az olajon – áll a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) elemzésében.

„Korlátozott volt az árplafon hatása a nem megfelelő ellenőrzés és végrehajtás miatt”

– mondta a lapnak Isaac Levi a CREA kutatója, aki szerint azért nem sikerült az intézkedés, mert túl sok kiskapu maradt. 

A jelentés szerint a kereskedők egyszerűen figyelmen kívül hagyták az árplafont és az orosz olajat nagyjából 70 dollárért adták hordónként.

Ráadásul az orosz olajszállítmányok mintegy 48%-át a G7 és az EU-országok tulajdonában lévő vagy ott biztosított tartályhajókon szállították, miközben elméletileg az árplafon ezekre a hajókra kellett volna vonatkozzon.

Egy másik kiskapu szintén aláásta a nyugati erőfeszítéseket. Bizonyos nem európai országok ugyanis azzal trükköztek, hogy megvették az olcsó olajat majd feldolgozva eladták a nyugati piacokon. India például kihasználta az olcsó orosz olajat: megvette, feldolgozta, majd korlátozások nélkül eladta bárkinek. Ez azt jelenti, hogy az európai fogyasztók tudtukon kívül orosz nyersolajból előállított benzint, dízel üzemanyagot és repülőgép-üzemanyagot használnak.

A tanulmány azt is megjegyzi, hogy a nyugati kormányok nem nagyon büntették a szabályok megsértését. Eközben Oroszország nyíltan semmibe vette a tilalmat – írja a Politico. 

Az EU országai most arról tárgyalnak, hogyan lehetne szigorítani a felső határ betartását az Oroszország elleni szankcióinak 12. fordulójában.

A lapnak nyilatkozó német szakértő szerint hatékonyabb módja lenne a betartás biztosításának, ha szankciókkal fenyegetnék a kereskedőket és a szállítókat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések