A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megtaposta Josep Borrellt és Ursulát a Politico


Az Európai Unió külpolitikai vezetőjét, Josep Borrellt kedden a Politico “diplomáciai Borat-díjjal tüntette ki”, mert a lap szerint alkalmatlan a munkájára.

Borrell “soha nem hagy ki egy alkalmat sem, hogy a szájába vegye a lábát” – írta az Axel Springer tulajdonában lévő lap.

“Hajlamossága a problémás, hirtelen felindulásból tett kijelentésekre” a jelentések szerint Madridban olyan spekulációkhoz vezetett, hogy 2019 decemberében száműzték – ahelyett, hogy előléptették volna – az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára.

Példaként a Politico felhozta Borrellnek azt, hogy az egyik jelölt meggyilkolása után “békésnek” minősítette az ecuadori elnökválasztást, valamint azt, hogy

2022 februárjában bejelentette, hogy Brüsszel vadászgépeket küld Ukrajnának – amelyben csak jóval később született megállapodás.

A Politico szerint Borrell a jelek szerint szándékosan “napi szinten emlékeztet diplomáciai alkalmatlanságára”, például amikor az október 7-i Hamász-betörést követően bírálta Izraelt, vagy

amikor azt mondta az újságíróknak, hogy az unió egyetértett a tűzszünet szükségességében – csak hogy aztán más uniós tisztviselők ellentmondtak neki.

A Politico Borrell mellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökéről sem feledkezett meg, aki a

“legjobb teljesítményt nyújtó, magát Európa elnökének tettető német” díját kapta.

A lap szerint Von der Leyent Borrell és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke akadályozta meg a hatalom gyakorlására és kiterjesztésére tett kísérleteiben.

Ráadásul “annyira igazságtalanok” voltak vele, hogy a média megpróbálta mocskos kézzel megszerezni azokat az sms-üzeneteket, amelyeket von der Leyen a Pfizer vezérigazgatójával váltott a Covid-19 vakcinák millióinak megvásárlásáról folytatott tárgyalások során – tette hozzá a Politico.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések