A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lemondatták a Pennsylvaniai Egyetem elnökét, aki szerint a “zsidók kiirtása nem antiszemitizmus”


Furcsa dolog ez az amerikai szólásszabadság: aki azt meri állítani, hogy a fehér életek is számítanak, az rasszista, kirekesztő és gyűlölködő, eközben a szélsőbalos egyetemi elit szerint a zsidók kiirtásáról értekezni, nem minősül antiszemitizmusnak. Vannak azonban még olyanok, akik a józan ész pártján állnak, és nem tűrik a népírtásra való felhívást, ezért sikeresen le is mondathatták a Pennsylvaniai Egyetem elnökét, írja a pestisracok.hu.

A Harvard, a MIT és a Pennsylvania egyetem vezetőinek a következő kérdést tették fel eskü alatt kongresszusi meghallgatáson az antiszemitizmusról: megsérti-e a zsidók kiirtására való felhívás az egyetemük magatartási kódexét vagy a zaklatásra vonatkozó szabályokat?

A meghallgatás annak kapcsán történt, hogy vizsgálják a fenti egyetemeken rendszeres palesztinpárti, zsidóellenes megjegyzéseket, s emiatt bekérették a három egyetem vezetőit. Az egyetemi vezetők válaszai megdöbbentették a jelenlévőket. A kérdező annyira megdöbbent a válaszoktól, hogy újra és újra feltette mindegyiküknek ugyanazt a kérdést, és ők újra és újra ugyanazokat a válaszokat adták. Röviden, lényegében ezt válaszolták az egyetemi vezetők: az, hogy megsérti-e a zsidók kiirtására való felhívás az egyetemük magatartási kódexét vagy a zaklatásra vonatkozó szabályokat „a kontextustól függ” és „attól, hogy a beszéd átcsap-e magatartásba”, azaz ténylegesen a zsidók megölésébe.

A Pennsylvania Egyetem elnöke, Liz Magill később egy magyarázkodó üzenetben kért bocsánatot a kijelentése miatt, és azzal védekezett, hogy az Egyesült Államok alkotmányával összhangban az egyetemen szólásszabadság van, a beszéd önmagában nem büntetendő. Kérdés, hogy ez esetben miért jellemző az amerikai egyetemeken a jobboldali diákok vegzálása, és miért számít győlöletbeszédnek, ha valaki azt mondja, a fehér életek is számítanak.

Magill szavai nem maradtak következmények nélkül, az egyetem egyik fő támogatója, a Stone Ridge Asset Management visszamondta száz millió dolláros szerződését az intézménnyel, őt magát pedig lemondatták elnöki tisztségéről, lemondása ellenére azonban továbbra is az egyetem oktatója marad.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések