A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lázár János bejelentette: óriási új városrész épülhet Budapesten


A világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője a század legnagyobb beruházását hajthatja vége Budapest szívében. A projekt részleteiről az építési és közlekedési miniszter beszélt.

A kormány áttekintette Budapest jelenlegi helyzetét és arra jutott, hogy a főváros és az ország további erősödése és gazdagodása érdekében újabb, nagy városfejlesztésre van szükség – ezt Lázár János építési és közlekedési miniszter jelentette be hétfőn egy sajtótájékoztatón, amiről a Világgazdaság tudósított. A tárcavezető elmondta: ő arra kapott mandátumot Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy tárja fel azt a területet, amelyet az állam meg tud fejleszteni ennek érdekében.

Az építési és közlekedési miniszter úgy fogalmazott, hogy ezt a célt úgy határozta meg a kabinet, hogy érdemes létrehozni egy új millenniumi városközpontot. 

Mindez a fővárosban Rákosrendező pályaudvar területén valósulna meg, ami lényegében az jelentené, hogy meghosszabbítanák az Andrássy utat.

Lázár János részleteket is elárult, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a beruházásról folyó tárgyalások még nincsenek olyan fázisban, hogy végleges állapotokról lehetne beszélni.

A rákosrendezői terület eredetileg teherpályaudvar volt, amelyet mára viszont már csak részben használ a MÁV. Egy 1,3 millió négyzetméteres, tehát 130 hektáros területről van szó Budapest szívében, a 13. és a 14. kerület határán. Jelenleg nagyrészt illegális hulladéklerakóként használják, ami miatt nem csak a terület, hanem a talaj is szennyezett.

Éppen ezért Lázár János – aki a politikai gazdája a projektnek a kormányon belül – a terület feltárását javasolta a kabinetnek. A magyar állam a többségi tulajdonos, de kisebb részben magántulajdonosok is vannak az érintett részen. 

Első lépésként a rehabilitáció indul meg, ha ez megvan, akkor következhet az Andrássy út meghosszabbítása. A tárcavezető jelezte, hogy a vasútnak még részben szüksége van a területre és az államnak az is célja, hogy maradjon közösségi célú funkció is.

Ennek kapcsán felidézte, hogy ezúttal ugyanúgy állhat össze a magántőke és a politika, mint ahogy a 19. század végén, amikor szinten ennek köszönhetőn vált világvárossá Budapest. Most ezzel a partnerséggel egy új Budapesti városközpont jöhet létre. Mindenesetre a kormány megfontolta és több miniszter bevonásával a terület feltárása megindulhat.

Lázár János arra is kitért, hogy a miniszterelnök három feltételt szabott az új budapesti városrésszel szemben.

Középszerű nem épülhet. A projekt a sajtóban Mini-Dubaiként híresült el, de a miniszter szerint ha megépül, csakis Maxi-Dubai lehet. 

Ha belevágnak az építkezésbe, a tervek és a kivitelezés a magyar építészet szerint kell, hogy végbemenjen.

Csak olyan épülhet, ami Budapest számára is elfogadható. A kormányfő szó szerint azt mondta, hogy "Budapest ellen építeni nem lehet, csak Budapesttel". Magyarán meg kell nyerni a főváros teljes támogatottságát a beruházáshoz.


Fontos bejelentések

Lázár János miniszter a rákosrendezői fejlesztésekről nyilatkozik.

Posted by Hír TV on Monday, December 4, 2023

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések