A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

KSH: Gyurcsányék hazudnak


Egyes médiumokban valótlan állítások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy az Eurostat vizsgálatot indíthatott a Központi Statisztikai Hivatal ellen. Az értesülések tévesek. Az Eurostat nem indított vizsgálatot – írta közleményében a KSH.

Az ügy előzménye, hogy délben a Demokratikus Koalíció kiadott egy közleményt, miszerint az EU statisztikai hivatala vizsgálódik a KSH ellen. A Gyurcsány-párt azt írta, hogy az Eurostat gyanúsnak találta, hogy a KSH által közölt hivatalos magyar infláció hirtelen egyszámjegyű lett, sőt a gáz és az áram árának jelentős csökkenését mutatta, ami nem egyezik sem a hétköznapi tapasztalattal, sem az ismert árakkal.

A Demokratikus Koalíció szerint a KSH hazugságai nem állíthatják meg az orbáni inflációt, mert arra csak a Dobrev Klára vezette árnyékkormány szociáldemokrata fordulata képes a kormányváltás után − szögezte le a párt.

A statisztikai módszertannal kapcsolatban a KSH megjegyezte, hogy

az Eurostat a nemzetközi sztenderdeknek, a jogszabályoknak és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően folyamatos egyeztetést folytat valamennyi tagállam statisztikai hivatalával.

Mint részletezik, a KSH módszertana az európai statisztikai irányelvekkel összhangban van (kiemelten az Európai Bizottság 2020/1148. számú végrehajtási rendeletére, valamint az Eurostat HICP Methodological Manual című kiadványára támaszkodva).

Tisztelettel arra kérjük a sajtó munkatársait, hogy közlés előtt minden esetben ellenőrizzék a pártpolitikai célból közzétett állítások valóságtartalmát

− jelezte a statisztikai hivatal.

Nem Gyurcsányék az egyetlenek egyébként, akik nehezen tudják feldolgozni, hogy a kormány év végére valóban elérte az egyszámjegyű inflációt: a Gyurcsány-párt politikusainak retorikáját hangoztatva a Telex korábban azt írta, gazdaságtörténeti bravúr lesz, ha az év végére Magyarországon valóban egyszámjegyű lesz az infláció. Miután kiderült, hogy a kormány teljesítette vállalását, a 444 már úgy fogalmazott: Teljesült a semmit nem érő kormányzati kommunikációs cél.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések