A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kik lesznek Tusk miniszterei? Mutatjuk!


Tegnap délelőtt letette miniszterelnöki esküjét Donald Tusk, Lengyelország új kormányfője.

Andrzej Duda elnök Donald Tuskot nevezte ki miniszterelnöknek.

– Mindig is a haza java lesz a legfőbb parancsom –

esküdött az új kormányfő.

Az új kormány tagjai korábban egy nagy "Köszönjük Lengyelország" felirattal díszített busszal mentek fel az elnöki palotához.

Reggel 9 óra után megkezdődött Donald Tusk kormányának eskütétele az elnöki palotában. A kedd esti szavazáson a Polgári Platform vezetője által vezetett kabinetet 248 képviselő támogatta, 201-en pedig nem.

Az új kormányt támogatók csoportja gyűlt össze az elnöki palota előtt:


A Tusk-kormány tagjai:

Donald Tusk, miniszterelnök

Władysław Kosiniak-Kamysz, miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter

Krzysztof Gawkowski, miniszterelnök-helyettes és digitális ügyekért felelős miniszter

Adam Bodnar, igazságügyi miniszter

Radosław Sikorski, külügyminiszter

Marcin Kierwiński, belügyminiszter

Agnieszka Buczyńska, civil társadalmi miniszter

Andrzej Domański, pénzügyminiszter

Borys Budka, állami vagyonügyi miniszter

Marzena Czarnecka, ipari miniszter

Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, család-, munka- és szociálpolitikai miniszter

Jan Grabiec, a miniszterelnöki kancellária vezetője (miniszteri rangban)

Paulina Hennig-Kloska, éghajlat- és környezetvédelmi miniszter

Krzysztof Hetman, fejlesztési és technológiai miniszter

Dariusz Klimczak, infrastrukturális miniszter

Katarzyna Kotula, egyenlőségi miniszter

Izabela Leszczyna, egészségügyi miniszter,

Barbara Nowacka, oktatási miniszter

Sławomir Nitras, sportminiszter

Marzena Okła-Drewnowicz, idősügyi miniszter

Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, alapok és regionális politika minisztere

Czesław Siekierski, mezőgazdasági miniszter

Tomasz Siemoniak, a biztonsági szolgálatok koordinátora

Bartłomiej Sienkiewicz, kulturális és nemzeti örökségi miniszter

Adam Szłapka, uniós miniszter

Dariusz Wieczorek, tudományos miniszter

Maciej Berek, jogalkotási ügyekért felelős miniszter

Nézzük!

A külügyminiszter Radosław Sikorski lesz

Az a Sikorski, aki az Északi Áramlat elleni szabotázs után egyből posztolta a Twitteren: 

Köszönjük, USA!

Sikorski (1963. február 23-án született) lengyel politikus és újságíró, 2019 és 2023 közöttaz Európai Parlament képviselője volt. 2014 és 2015 közötta Szejm marsallja, 2007 és 2014 között Donald Tusk kabinetjének külügyminisztere volt.

Sikorski és Clinton:


Katarzyna Kotula, egyenlőségi miniszter

Katarzyna Kotula Szczecinből származik, de az idei választásokon a gdański körzetből indult. Gyermekkorának egy részét Berlinben töltötte, tinédzserként pedig ösztöndíjjal az Egyesült Államokba ment. Ekkor szeretett bele a teniszbe. "A sport alázatra, kemény munkára és szervezett életre tanított" - vallotta a Wyborczának adott interjújában. Évekkel később az Onetben a politikus felfedte, hogy 13 éves korában szexuálisan zaklatta a Lengyel Teniszszövetség elnöke.

Részt vett a szélsőliberális tüntetéseken, támogatja az abortusz legalizálására irányuló erőfeszítéseket. Bekapcsolódik a "Legális abortusz. Kompromisszumok nélkül" törvényalkotási kezdeményezési bizottság munkájába.

Emellett nyilvánosságra hozza a lengyel egyház pedofília eseteit, és támogatja az állam szekularizmusát. Prioritásai között szerepelnek a gyermekpszichiátria összeomlástól való megmentésével kapcsolatos témák is, részt vesz az LMBT-személyek és a fogyatékkal élők jogainak védelmében.


Dariusz Wieczorek, tudományos miniszter

Dariusz Wieczorek, a szczecini villamosmérnök Donald Tusk irodájában lesz felelős a Tudományos Minisztériumért.


Szczecinből érkezett a nagypolitikába. A Szczecini Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát. Még diákkorában egy utazási irodában dolgozott idegenvezetőként. Az 1980-as években a Lengyel Diákszövetségben is tevékenykedett. 29 éves korában szczecini tanácsos lett, és a városi tanácsban a Szociáldemokrácia Klubot vezette. Négy évvel később a baloldal képviseletében Szczecin alpolgármestere lett, gazdasági ügyekért felelt.

Ebben az időben sötét felhők gyülekeztek fölötte, mert többek között azzal vádolták, hogy az akkori polgármesterrel, Marian Jurczykkal együtt jelentős anyagi veszteségeknek tette ki a várost. Egy német céggel kötött szerződés felbontásáról volt szó, amely egy szupermarketet épített volna Szczecinben az 1990-es évek végén. A bíróság 2014-ben megállapította, hogy hanyagul jártak el, és az elévülés miatt megszüntette az ügyet.

Sławomir Nitras, sportminiszter

A kereszténygyűlölő... A Jövő Lengyelországa Campus olsztyni találkozójának vitája során Sławomir Nitras PO képviselő azt mondta, hogy a katolikusokat "bizonyos kiváltságokból ki kell iktatni".

2021-ben. Slawomir Nitrasnak magyarázkodnia kellett a katolikusokról mondott ellentmondásos szavai miatt:

- Úgy vélem, hogy a katolikusok Lengyelországban még a mi életünkben kisebbségbe kerülnek. Jó, ha ez erőszakmentes, racionális módon történik, és nem egy bizonyos bosszú alapján -  mondta akkor Slawomir Nitras a Jövő Lengyelországa kampuszon. Szavai szerint Lengyelországban a katolikusokat "bizonyos kiváltságokból ki kell iktatni".

A botrányos kijelentése után nem kért bocsánatot.

Slawomir Nitras azt kérdezte, hogy a lengyel családjogot "a katolikus egyház tanítása szerint" kell-e alakítani.


A szivárvány sem áll távol Nitras-tól:

- Végül is miért nem ismerhetjük el az azonos neműek egyesülését? Mert ez a katolikus egyház tanítása" - mondta. Megkérdezte, hogy ez az egyház kiváltsága-e, és hogy minden hívő és gyakorló katolikus úgy gondolja-e, hogy Lengyelországban az államnak nem szabadna két azonos nemű ember egyesülését elismernie, "mert például valamelyik püspök vagy pap így akarja". Nitras szerint a katolikusok válaszai ebben a kérdésben nem lennének egyértelműek.

Adam Szłapka, uniós(LMBTQ) miniszter

Szlapka: Egy olyan Lengyelországról álmodom, ahol nem lesz erőszak a nők, az LMBT emberek, a külföldiek és a nemzeti kisebbségek ellen. Olyan Lengyelországot akarok, amely képes lesz támogatást és szolidaritást mutatni – különösen a Fehéroroszországban harcoló barátainkkal szemben.

Adam Szłapka korábban megerősítette, hogy támogatja az azonos neműek házasságát, beleértve az azonos nemű párok gyermekvállalását is.

– Az egyenjogúság híve vagyok, és ebbe a gyermekvállalás is beletartozik

– mondta

🏳‍🌈 Marzę o Polsce, w której nie będzie przemocy wobec kobiet, osób LGBT, obcokrajowców i mniejszości narodowych. Chcę...

Posted by Adam Szłapka on Thursday, August 20, 2020


Agnieszka Buczyńska, civil társadalmi miniszter

Donald Tusk kormányában Agnieszka Buczyńska tölti be a civil társadalomért felelős miniszteri posztot. Egy bírósági ügy áll a háta mögött, amely hatalmas nyomot hagyott benne.

Gdansk polgármesterét,  Pawel Adamowiczot 2019 januárjában egy országos jótékonysági gyűjtés zárókoncertjén szúrta le egy Stefan Wilmont nevű férfi. A közismert, Gdanskot 1998 óta irányító politikus meggyilkolása megrendítette Lengyelországot. A gyilkosság után ellenzéki politikusok a lengyel közszolgálati televízió felelősségét emlegették a főpolgármester halála kapcsán.

Az egyik felelős éppen Buczynska volt.


A rendezvény biztosításának módja a nyomozók nagyítója alá került, és három évvel ezelőtt az ügyészség vádat emelt az ügyben. Ez hét személyt érintett, rendőröket, egy biztonsági cég képviselőit, egy tisztviselőt és az RCW két képviselőjét, köztük Buczyńskát, aki 2019-ben a szervezet vezetője volt.

A gdanski bíróság 2023 februárjában öt embert, köztük Buczyńskát felmentette. A bíróság a biztonsági ügynökségből csak két vádlottat ítélt el.

- Egy személyt első fokon felmentettek. Kezdettől fogva ártatlannak éreztem magam" - mondta Buczyńska az Onetnek a szejmbe való bekerülése során.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések