A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kijev közölte, hogy valójában nincs pénzük félmillió ember mozgósítására


Kijevnek nincs pénze félmillió ember mozgósítására – jelentette ki Jaroszlav Zseleznyak, az ukrán parlament egyik tagja az Ukrajinszka Pravda YouTube-csatornának adott kommentárjában.

“Szerintem elnök úr egy kicsit téved, nem félmilliárd hrivnya kell, hanem több, ha a számokat nézzük, amik vannak. Ennyi pénzünk nyilvánvalóan nincs”

– mondta a politikus.

Emlékeztetett arra, hogy a 2024-es védelmi költségvetést 300 milliárd hrivnyával (közel nyolcmilliárd dollárral) csökkentették 2023-hoz képest.

“Már most nyilvánvaló: a számok nem egyeznek. Nincs ilyen pénz. Egyedül Norvégia engedte meg, hogy a pénzét katonai szükségletekre költsük. Az összes többi partner soha nem fog erre pénzt adni” – zárta Zseleznyak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december 19-i sajtótájékoztatóján először számadatokkal érintette az újabb nagyszabású mozgósítás témáját. Elmondása szerint a vezérkar további 450-500 ezer ember behívását kéri a csapatokhoz. A mozgósítás ebben a formában Zelenszkij szerint 500 milliárd hrivnyába (13,4 milliárd dollár) fog kerülni Ukrajnának.

Később Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára elmondta, hogy ekkora létszám mozgósítása legalább egy évet vesz igénybe.

Ukrajnában 2022. február 24. óta van hadiállapot, másnap Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. A hadiállapot idejére a 18 és 60 év közötti férfiaknak tilos elhagyniuk Ukrajnát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések