A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jövőre növekedési pályára áll Magyarország az elemzők szerint


A Világgazdaságnak nyilatkozó vezető elemzők 2024-ben 3 százalék körüli gazdasági növekedéssel, éves szinten 5-6 százalék közötti inflációval számolnak. Azt valószínűsítik, hogy jövőre velünk maradhat a kiegyensúlyozott, enyhén többletes folyó fizetési mérleg.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője 2024-ben 3 százalékos gazdasági növekedéssel, 5,5 százalékos inflációval, kiegyensúlyozott fizetési mérleggel, csökkenő, de a tervezettnél magasabb államháztartási hiánnyal, valamint stabil, 380 forint/eurós árfolyammal számol.

A gazdasági növekedés újraindulása már az idei év közepén elkezdődött. Ami a növekedés természetét illeti, az egy-két feldolgozóipari tevékenységnek (autóipar és akkumulátorgyártás), a mezőgazdaságnak (alapvetően a rendkívüli aszály sújtotta 2022 utáni javulásnak) valamint az energiaimport csökkenésének (mérséklődő áraknak, a kisebb fogyasztásnak és így javuló külső egyenlegnek) köszönhető. A lakossági fogyasztás és a beruházások területén fokozatos javulást hozhat a jövő év.

A beruházások területén 2023-ban a nagy autóipari és akkumulátorgyártási fejlesztések segítettek a növekedésben, 2024-ben már érkeznek az uniós pénzek, mérséklődnek a hitelkamatok, így jelentősebb volumenű, beruházás-támogató kedvezményes kamatozású állami hitelprogramokat lehet indítani.

Ezzel párhuzamosan a vállalatok beruházási hajlandósága is érdemben javulhat. 2023 első tíz hónapjában a GDP arányos vállalati hitelállomány jelentősen mérséklődött. 2024-ben a vállalati hitelállomány 4-5 százalékos bővülésére számít a vezető elemző. Ami a lakossági fogyasztást illeti: az infláció csökkenése melletti 8-10 százalék körüli nominális bérnövekedés ismét reálbéremelkedést, így pedig bővülő fogyasztást hozhat. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések