A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor kivonult a teremből: az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

Történelmi döntést hoztak az uniós állam- és kormányfők, beleértve Orbán Viktort is, aki ezzel szembemegy a magyar parlament alig egy napos döntésével - írja a szélsőliberális HVG.

Orbán Viktor az uniós csúcstalálkozóra érkezve határozottan állította, szó sem lehet arról, hogy Magyarország hozzájáruljon ahhoz, hogy Ukrajnával megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások. Mint mondotta, jelenleg nem lehet dönteni ebben az ügyben, mert az ukránok nem teljesítették teljes körűen az előcsatlakozási feltételeket. Ehhez képest néhány óra elteltével Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en közölte:

Az Európai Tanács úgy határozott, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával.

Az elnök hozzátette azt is, hogy Grúziát tagjelöltté nyilvánítja és az EU tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, amint “eléri a tagsági kritériumoknak való megfelelés szükséges szintjét”.

Magyarország nem vesz részt az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló döntésben

Magyarország nem vesz részt az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló döntésben - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Nyolc órája gyúrjuk itt Brüsszelben, nagy vitát folytatunk itt Ukrajna uniós tagságáról. Magyarország álláspontja világos, Ukrajna nem felkészült arra, hogy megkezdjük vele a tárgyalásokat a csatlakozásról, vagyis a tárgyalás megkezdése teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés, ilyen körülmények között megkezdeni a tárgyalásokat - közölte Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette: ellenben huszonhat tagország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen, ezért

Magyarország úgy döntött, hogy ebben a rossz döntésben nem kíván osztozni, ezért távol marad ettől a döntéstől a mai napon.

Mint mondta, a tárgyalások a költségvetés módosításával folytatodik.


Ukrajna uniós tagsága rossz döntés. Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván részt venni!

Ukrajna uniós tagsága rossz döntés. Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván részt venni!

Posted by Orbán Viktor on Thursday, December 14, 2023

Orbán Viktor kivonult a teremből

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kivonult a teremből, miközben a vezetők az Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről döntöttek. Ezt három uniós diplomata közölte a The Guardiannal.

Az EU alapszerződésében ebben az esetben nincs tartózkodás, így valószínű, hogy Orbán Viktor nem szavazott.

Az egyik szóvívő így fogalmazott: „Olyan döntés született a bővítésről, amelyet senki sem akadályozott”.

Orbán Balázs: Magyarország nem vett részt az Ukrajna uniós tagságáról szóló szavazáson, mert nem ért egyet vele.

Magyarország nem tartja felkészültnek Ukrajnát az uniós tárgyalások megkezdéséhez, ezért nem vett részt az arról tartott szavazáson – tájékoztatott a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

Orbán Balázs az európai uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, Magyarország álláspontja egyértelmű: nem tartja felkészültnek Ukrajnát az európai uniós tárgyalásokhoz, ezért azt javasolta, hogy ne kezdődjenek meg a tárgyalások. Közölte, 26 uniós tagállam azonban másképpen gondolja ezt, ezért a tárgyalásokat követően Magyarország úgy döntött, hogy elhagyja az üléstermet és nem vett részt a szavazáson.

Ezzel Magyarország nem akadályozta meg a döntés meghozatalát, de nem is vállalja a felelősséget ezért az elhibázott döntésért – húzta alá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések