A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gelencsér Ferike: a kormány a kárpátaljai magyarság érdeke ellen dolgozik

A Momentum elnöke a Facebookon írta meg a magvas gondolatait.

Az elmúlt napokban Tompos Mártonnal, a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselőjével az ukrán nagykövetségen jártunk, ahol fogadott bennünket Balog István követségi ügyvivő. A téma nem lehetett más, mint a magyar kisebbség ügye Kárpátalján.

A jó hír az, hogy Ukrajna - a magyar kormány ellenséges politikája ellenére is - hajlandó felülvizsgálni a magyar kisebbség jogait és jó irányba mozdulhatunk el ebben az ügyben. Ezt a javaslatot időközben véleményezte a szakpolitikai csapatunk is.

A magyar kormány ahelyett, hogy üdvözölte volna a pozitív irányú elmozdulást és az ukrán részéről tett gesztust, hanem újabb és újabb lépésekkel, folyamatos üzengetésekkel tovább rontja hazánk és az éppen honvédő harcot vívó szomszédunk kapcsolatát. Ezzel együtt a kárpátaljai magyarság érdeke ellen dolgozik.

Orbán Viktor éppen blokkolni készül Ukrajna európai integrációs folyamatát, miközben a csatlakozást előkészítő tárgyalások során lehetne a legtöbbet tenni a kárpátaljai magyarság jogainak és érdekeinek érvényesüléséért.

A Momentum álláspontja egyértelmű: a lehető legmagasabb szinten kell találkoznia az ukrán és a magyar vezetésnek, mert ez a kárpátaljai magyarság érdeke.

Miközben a magyar kormány vezetői rendszeresen találkoznak Oroszország vezetőivel, a háborús bűnökért felelős Vlagyimir Putyinnal és Szergej Lavrovval és egyre nyíltabban képviselik a háborús agresszor érdekeit, Ukrajna vezetőivel szóba sem állnak. Sőt, egyre nyíltabban keresik a konfrontációt Ukrajnával.

Közvetlen, magas szintű tárgyalásokon kell kimozdítani a mélypontról a két szomszédos ország kapcsolatait, mert ez Magyarország és a kárpátaljai magyarság érdeke, nem pedig az, hogy az állampárti parlamenti többség határozatot hoz Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak akadályozásáról.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések