A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felmérés: a németek 82 százaléka elégetetlen a Scholz-kormánnyal

Ötből több mint négy német (82%) elégedetlen az ország “közlekedési lámpa” kormánykoalíciójának teljesítményével – derül ki az ARD-DeutschlandTrend pénteken közzétett felméréséből.

Különösen Olaf Scholz kancellár kapta a felmérés 1997-es kezdete óta a legrosszabb népszerűségi értékelést a német vezetők közül: a megkérdezettek mindössze 20 százaléka értékelte kielégítőnek a munkáját, és csak 27 százalék gondolta úgy, hogy egyáltalán képes ellátni a feladatát.

A rekordmélységeket döntő közhangulat mellett Scholz válságkezelőként a válaszadók mindössze 23%-ában keltett bizalmat, míg a kancellárt a megkérdezettek 12%-a tartotta meggyőző kommunikátornak.

A szociáldemokratákból, zöldekből és szabad demokratákból álló koalíció megalakulásának második évfordulója előtt végzett felmérés a közvélemény elégedetlenségét mutatta ki a kormánnyal kapcsolatban, amire 13 éve nem volt példa Németországban.

Egyedül Boris Pistorius védelmi minisztert értékelte kedvezően a megkérdezettek enyhe többsége, 52 százalékuk adott neki pozitív értékelést. Annalena Baerbock külügyminisztert mindössze 38% értékelte pozitívan, Robert Habeck gazdasági miniszter pedig még ennél is jobban lemaradt a választók 30%-os támogatásával. Scholz kabinetjének többi tagja még ennél is kedvezőtlenebb eredményt ért el.

A közvélemény-kutatás eredményei a kormány elleni közhangulat jelentős elmozdulását mutatják, miután a német alkotmánybíróság a múlt hónapban alkotmányellenesnek nyilvánította a Covid-19 60 milliárd euró fel nem használt támogatásának az Éghajlatváltozási és Átalakítási Alapra történő átcsoportosítási kísérletét.

Az ítélet költségvetési válságot idézett elő, amely továbbra is megoldatlan, mivel Berlin kénytelen volt befagyasztani az új finanszírozási kötelezettségvállalások nagy részét.

Még a jelenlegi költségvetési válság előtt a YouGov-dpa augusztusban végzett közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek közel háromnegyede negatívan ítéli meg Scholzot és a közlekedési lámpa koalícióját. Ugyanakkor az Insa közvélemény-kutató intézet szerint a megkérdezettek mindössze 15 százaléka vélte úgy, hogy a jelenlegi kormány javulást jelent az előzőhöz képest, és csaknem a válaszadók fele a Scholz elődje, Angela Merkel vezette “nagykoalíciót” részesítette előnyben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések