A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Februártól jön az akár 4 milliós támogatás a cégek elektromosautó-vásárlásához


A tervek szerint 30 milliárdos keretösszegből igényelhetnek vissza nem térítendő állami pénzt a vállalkozások elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához.

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromos jármű beszerzéseit támogató program – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatás nyerhető el.

A zöldenergia hasznosítást ösztönző felhívás tervezete most véleményezhető, a végleges kiírás a jövő év elejéig megjelenhet – tette hozzá a tárca, jelezve, hogy a pályázatokat várhatóan 2024. február elsejétől 13 hónapon át lehet majd benyújtani.

Csernáti Gábor, az elektromos autós pályázatokkal kiemelten foglalkozó Semper Prodest Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, "ez lehet 2024 első negyedévében az egyik legnagyobb érdeklődést keltő, legnagyobb forgalmú pályázat".

A cégvezető jelezte, hogy bár a 2021-es legutóbbi pályázathoz képest 15 millióról 20 millió forintra emelték a támogatható járművek beszerzési árát, és eltörölték az 59 kW-os felső teljesítményhatárt is, a támogatás várható összege nem követi a járművek drágulását.

A legnépszerűbb, legfeljebb 41 kWh-s akkumulátor-teljesítményhatár alá eső járművek (ilyenek szerepeltek az előző pályázatokban is) esetében például 2,5 millió forintról 2,8 millióra nőtt a támogatás összege, ami 12 százalékos növekedés, ám ennél jobban drágultak a járművek.

A szakember kiemelte még, hogy az új kiírás tervezetéből eltűnt a taxisoknak adott korábbi jelentős előny: az előző pályázatokon közel háromszor akkora támogatáshoz juthattak, mint az egyszeri pályázók, de ez most már nincs így.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések