A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

EU-csúcs: Az utolsó pillanatban mondták le Zelenszkij részvételét


Volodimir Zelenszkij személyesen akart részt venni az EU Tanácsának brüsszeli csúcstalálkozóján, de látogatását egy nappal az esemény előtt lemondták - jelentette a Politico európai kiadása.

Korábban a kiadvány forrásokra hivatkozva azt írta, hogy néhány európai nagykövet aggodalmát fejezte ki Zelenszkij meghívása miatt az EU-csúcsra, mert "jelenléte ellenszenvessé tenné" Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

"A brüsszeli találkozót megelőzően olyan pletykák terjedtek el, hogy Zelenszkij személyesen is részt vesz a mai EU-csúcson. Ezt a tervet azonban szerdán elvetették, mivel a találkozó kimenetele, különösen Ukrajna jövőbeli uniós tagságának kérdésében, továbbra is bizonytalan" - írja a kiadvány.

Ennek eredményeként Zelenszkij videokapcsolaton keresztül szólt az európai vezetőkhöz, és határozott fellépésre szólította fel őket, valamint kijelentette, hogy ez a csúcstalálkozó "be fog vonulni a történelembe".

Később Charles Michel, az Európai Tanács vezetője elmondta, hogy a csúcstalálkozó első napján döntés született az Ukrajnával és Moldovával folytatandó uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. A Tanács Grúziának is megadta az uniós tagjelölti státuszt.

A tegnapi eseményeket Orbán Viktor foglalta össze:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések