A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

El Mundo: Spanyolország jelentősen növelte az orosz földgáz vásárlását

Spanyolország 2023-ban fokozta az orosz földgáz vásárlását, és az import várhatóan történelmi csúcsra emelkedik az év végére – jelentette pénteken az El Mundo című hírportál az ország gázhálózatát üzemeltető Enagas adataira hivatkozva.

A jelentés szerint Spanyolország idén eddig 60 770 gigawattnak megfelelő mennyiségű cseppfolyósított földgázt (LNG) vásárolt Oroszországból, ami 43 százalékos növekedés 2022 azonos időszakához képest.

Januártól októberig Oroszország volt a harmadik legnagyobb LNG-szállító Spanyolországba, az ország teljes gázimportjának 18,1%-át szállította, amelyet csak Algéria (28,8%) és az Egyesült Államok (20,1%) előzött meg. 2018 óta, amikor az orosz gáz Spanyolország gázimportjának mindössze 2,4%-át tette ki, az ország orosz energiától való függősége hatszorosára nőtt.

Az orosz LNG-re nem vonatkoznak az ukrajnai konfliktus miatt tavaly óta Moszkvával szemben bevezetett uniós szankciók, annak ellenére, hogy egyes uniós tisztviselők többször felszólítottak az import betiltására.

Spanyolország hat újragázosító üzemmel rendelkezik, és az LNG-hajók egyik legfontosabb belépőkikötője az unióban.

Spanyolországon kívül Franciaország és Belgium is azon országok közé tartozik, amelyek idén megnövelték az orosz LNG vásárlását – derült ki a hajók nyomon követésére vonatkozó adatokból.
A Financial Times korábbi jelentése szerint az EU az orosz LNG-behozatal több mint egyötödét a kikötőiben történő átrakodás révén olyan országoknak adta el, mint Kína, Japán és Banglades.

Eközben a szankciók miatt tavaly óta többnyire leállt az Oroszországból az EU-ba irányuló vezetékes gázimport. Ezek az Északi Áramlat földgázvezetékek tönkretétele miatt kezdtek csökkenni, valamint azért, mert több uniós tagállam nem volt hajlandó rubelben fizetni az üzemanyagért.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések