A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyiptom figyelmeztette Izraelt a kapcsolatok "megszakítására", ha a palesztinok a Sínai-félszigetre menekülnek


Egyiptom figyelmeztette az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy ha a palesztin menekültek a Sínai-félszigetre menekülnek a Gázai övezet déli részén zajló izraeli katonai művelet következtében, az "szakadást" okozhat az Egyiptom és Izrael közötti kapcsolatokban - írja az Axios.

Egyiptom a gázai háborút nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti, és meg akarja akadályozni, hogy a palesztin menekültek átlépjék a határátkelőt a területére.

December 3-án az UNRWA szerint Gázában a becslések szerint közel 1,9 millió ember, vagyis a lakosság közel 85 százaléka volt belső menekült.

Az ENSZ szerint december 3-án már közel 1,9 millió palesztin, vagyis a lakosság nagyjából 85 százaléka kényszerült lakóhelye elhagyására Gázán belül. A Hamász vezette Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint legalább 17 700 palesztin - főként nők és gyermekek - haltak meg.

Egyiptom, Jordánia és a Palesztin Hatóság a háború kezdete óta aggódik amiatt, hogy Izrael a Gázai övezetből Egyiptomba szorítja a palesztinokat - és a háború után nem engedi őket visszatérni.

Izraeli tisztviselők mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben tagadták ezt, és biztosítékokat adtak Egyiptomnak, hogy minden olyan sebesült palesztin, akinek engedélyezték, hogy orvosi kezelésre elhagyja Gázát, visszatérhet az enklávéba.

A hét elején az izraeli hadsereg kiterjesztette katonai műveletét a Gázai övezet déli részére, Khan Júnis városára összpontosítva, ahol az izraeli védelmi erők (IDF) szerint a Hamász vezetői rejtőzködnek. A harcok kezdete óta Khan Júniszban sok palesztin civil menekült az Egyiptommal határos Rafah városába.

Csütörtökön Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszter a washingtoni Aspen Security fórumon azt mondta, hogy "helytelen és a nemzetközi joggal ellentétes" lenne, ha a gázai palesztin civileket Egyiptomba telepítenék át.

"Nem ez a módja a konfliktus kezelésének. A palesztin civileket nem szabad büntetni, és nem szabad elhagyniuk a területüket"
- mondta.

Shoukry csütörtökön több más arab külügyminiszterrel együtt Washingtonban tartózkodik, hogy Tony Blinken amerikai külügyminiszterrel találkozzon és egyeztessen a gázai háborúról.

Diaa Rashwan, az egyiptomi állami információs szolgálat vezetője csütörtökön azt mondta, hogy a palesztinok Gázából a Sínai-félszigetre való kitelepítése "vörös vonal" Egyiptom számára, és nem fogja megengedni, bármilyen következményei is legyenek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések