A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csehország és Szlovákia arra kérte az EU-t, hogy tartsa fenn az orosz olajellátást


Transneft: Csehország és Szlovákia kérte az EU-t, hogy továbbra is kapjon orosz olajat

Csehország és Szlovákia arra kérte Brüsszelt, hogy tartsa meg az orosz kőolajszállítmányokat, anélkül nem tudnak létezni

- mondta Nyikolaj Tokarev, a Transneft elnöke.

"Csehország és Szlovákia is azzal a kéréssel fordult most Brüsszelhez, hogy tartsák meg ezeket az orosz olajszállításokat, mert valóban nincs hozzáférésük a tengerhez, nincs lehetőségük más forrásból olajat szerezni" - mondta a Rosszija 24 televíziós csatornának adott interjújában.

Megjegyezte, hogy ugyanakkor Csehországnak lehetősége van arra, hogy egy olajvezetéken keresztül kis mennyiségű olajat kapjon Európából. "De általában véve egyszerűen nem tudnak létezni a mi olajunk nélkül" - hangsúlyozta Tokarev.

Közölte a (Druzsba) Barátság kőolajvezetéken keresztül számos olyan európai országba irányuló orosz kőolajszállítások adatait, ahol a szankciók még nem tiltották meg az importot: Csehországba 2023-ban 4,2 millió tonnát szállítanak (ugyanannyit, mint 2022-ben), Szlovákiába 10%-kal csökken a 2022-es 5,25 millió tonnáról, Magyarországra pedig 2%-kal csökkent a tavalyi 5 millió tonnáról. A 2024-es ajánlatok nagyjából ugyanilyenek lesznek - mondta.

Arra a kérdésre, hogy a Transneft készen áll-e mindezen mennyiségek szállítására, Tokarev azt mondta: "Elvileg igen, ha Ukrajna részéről nem lesznek problémák. Mert idén kétszer emelték a tarifákat, méghozzá nagyon jelentősen. Ez persze kihat a szállított olaj árára".

A Druzsba kőolajvezeték Almetyevszkből indul, áthalad Brjanszkon, majd két szakaszra ágazik: az északi szakaszra (Fehéroroszország területén keresztül Lengyelország és Németország irányába) és a déli szakaszra (Ukrajna területén keresztül Magyarország, Szlovákia és Csehország irányába). Az orosz kőolaj szállítása Lengyelországba a Drusbán keresztül 2023. február végén szűnt meg. A vezetéken keresztül 2023 eleje óta nem szállítanak orosz olajat Németországba.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések