A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bolgár vétó: az elnök megtorpedózta a páncélosok Ukrajnába szállítását

A megállapodást újbóli megfontolásra visszaküldte a bolgár parlamentnek.

A bolgár elnök, Rumen Radev megvétózta a bolgár belügyminisztérium és az ukrán védelmi tárca között páncélozott szállító harcjárművek (PSZH) adományozásáról kötött megállapodást, amelyet a szófiai törvényhozás november 22-én hagyott jóvá. Az államfő sajtószolgálatának hétfői közlése szerint az elnök úgy véli, hogy a bolgár határőrségnek és a mentőknek szükségük van ezekre a járművekre.

„Az Ukrajnának szánt páncélozott szállító harcjárműveket a bolgár határ őrzésében és a lakosság katasztrófák és balesetek esetén történő megsegítésében lehetne felhasználni.

A bolgár állampolgárok életének és egészségének kell a legfőbb prioritásnak lennie”

– mutatott rá az elnök, aki a megállapodást újbóli megfontolásra visszaküldte a parlamentnek.

Korábban a 240 tagú parlament képviselői 152-57 arányban jóváhagyták a megállapodást. Az ukrán félnek olyan páncélozott szállító harcjárműveket kellett volna biztosítani, amelyeket a bolgár belügyminisztérium nem használ – összesen mintegy száz PSZH-t, valamint pótalkatrészeket. Az adományozásról augusztusban született megállapodás, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően.

A járművek többsége használaton kívül volt rossz műszaki állapotuk miatt, raktárakban tárolták őket, és a kormány szerint – az ellenzék vádjaival ellentétben – az adomány nem gyengíti Bulgária védelmi képességeit. A bolgár parlament szeptemberben már jóváhagyott egy használaton kívüli SZ-300-as rakétavédelmi rendszerekből álló adományt.

A 2004 óta NATO-tag, jelentős hadiiparral rendelkező Bulgária nagy mennyiségben szállít szovjet típusú lőszereket Ukrajnának. Szófia – többnyire harmadik országok finanszírozásával – 2,5 milliárd euró értékű hadianyagot szállított eddig Kijevnek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések