A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Beteljesült a jóslat: 8 százalék alatt van az infláció


A Világgazdaság arról ír, hogy novemberben folytatódott a dezinfláció: a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. 

Októberhez viszonyítva eközben nem változtak az árak átlagosan, miközben a járműüzemanyagok 3,6 százalékkal olcsóbbak lettek. Bár az adat nem okozott meglepetést, azt továbbra sem tudni, hogy milyen hatással lesz a monetáris politikára. Egyes vélemények szerint még akár felül is vizsgálhatja a kamatvágások ütemét a Magyar Nemzeti Bank.

Elszállt a cukor, negyedével csökkent a tojás ára

Tizenkét hónap alatt, tehát 2022 novemberéhez viszonyítva

az élelmiszerek ára 7,1 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (49,7 százalék), a csokoládé és kakaóé (19,1), az alkoholmentes üdítőitaloké (17,9), valamint a büféáruké (17,0). A termékcsoporton belül a tojás ára 24,4, a liszté 15,8, a sajté 10,4, a vaj és vajkrémé 9,9, a száraztésztáé 7,4 százalékkal csökkent. 

A háztartási energia 18,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 36,2, az elektromos energiáért 3,5 százalékkal kevesebbet, míg a tűzifáért 0,8, a palackos gázért 1,9 százalékkal többet kellett fizetni. 


A járműüzemanyagok ára 25,4 százalékkal nőtt. 


A szolgáltatások 12,6 százalékkal drágultak, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 20,7, az üdülési szolgáltatás 15,8, a sport- és múzeumi belépők 14,1, a járműjavítás és -karbantartás 13,8 százalékkal többe, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal kevesebbe került. 


A szeszes italok, dohányáruk ára 10,6, ezen belül előbbié 12,1 százalékkal nőtt. 


Az állateledelek ára 24,3, a mosó- és tisztítószereké 15,2, a testápolási cikkeké 7,7, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 3,3 százalékkal magasabb lett.


A tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, itt a használt személygépkocsik ára 9,5 százalékkal csökkent, miközben a konyha- és egyéb bútorok ára 9,4, a fűtő- és főzőberendezéseké 4,3, a szobabútoroké 3,7, az új személygépkocsiké 3,3 százalékkal nőtt.

Jó hír az autósoknak: olcsóbb lett az üzemanyag

Egy hónap alatt, azaz 2023 októberéhez viszonyítva

a fogyasztói árak átlagosan nem változtak. 

Az élelmiszerek ennek ellenére átlagosan 0,5 százalékkal drágultak, meghatározóan az idényárasok (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) 6,6 százalékos emelkedése következtében. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. A baromfihús 2,0, az étolaj 1,9, a vaj és vajkrém 1,6, a cukor 0,8 százalékkal kevesebbe került. 

A járműüzemanyagok ára 3,6 százalékkal csökkent. 

A ruházkodási cikkek 1,2 százalékkal drágultak. 

A háztartási energiáért 1,2, ezen belül a vezetékes gázért 2,5, a tűzifáért 0,6 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

A labda a jegybank térfelén pattog

A lapunk nyilatkozó Regős Gábor szerint a dezinfláció folytatódása lehetővé teszi a monetáris politika további lazítását, melynek mértéke várhatóan a következő hónapokban is havi 75 bázispont lesz. „A 3 százalékos cél elérése még messzebb van. Erre utal, hogy a maginfláció a teljes inflációs mutató felett található, ez pedig azt jelzi, hogy az inflációs alapfolyamatok erősebbek. A pénzromlás csökkenésében nagy szerepe van az üzemanyagárak mérséklődésének” – magyarázta a Makronóm Intézet szakmai vezetője. 

Ami pedig a kamatvágások ütemének módosítását illeti, Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy véli, az előretekintő iránymutatás meglehetősen csekély helyet hagyott az ilyen jellegű finomhangolásnak, ezzel együtt azért nem vetné el teljesen ennek a lehetőségét.

A szakértők úgy gondolják, decemberben már 6 százalék körül lehet az infláció - írja a Vg.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések