A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Beperelte Magyarországot a Pfizer


Beperelte Magyarországot a Pfizer, mert a kormány lemondta hárommillió vakcina átvételét és kifizetését. Lengyelországot is perlik, egyelőre egyik ügyben sincs ítélet.

A Politico a birtokába került bírósági iratokra hivatkozva arról ír, hogy a Pfizer, valamint a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésével a céggel partnerként dolgozó BioNTech beperelte Magyarországot. Mindezt a lapnak a Pfizer szóvivője meg is erősítette, mint mondta, az eljárás jelenleg egy belga bíróságon folyik.

A lap által megszerzett dokumentum szerint Magyarország hatvanmillió euró értékben rendelt az amerikai gyártól hárommillió Pfizer vakcinát, azonban Magyarország 2022 novemberében arról értesítette a gyártót, hogy az ukrajnai háború miatt nem hajlandó fizetni. A cikk szövegéből az derül ki, hogy nem egyszerűen nem fizette ki Magyarország a vakcinákat, de a leszállításukra sem tartott igényt.

Az ügyben már volt egy bírósági meghallgatás márciusban, a bíróság akkor elutasította a Pfizer azon kérelmét, hogy sürgősségi eljárásban hozzanak ítéletet.

A lap beszámolója szerint azóta nincs előrelépés az ügyben.

A Pfizer Lengyelország ellen is keresetet nyújtott be. A lengyelek szintén lemondták a szállítást és megtagadták a vakcinák kifizetését. Egyelőre abban a perben sincs ítélet, a következő tárgyalás január végén lesz. Lengyelország azonban egy jóval nagyobb adag kifizetését tagadta meg: ők hatvanmillió vakcináért nem fizettek 2022 áprilisában.

Lengyelország szintén a háborúra hivatkozott, mint mondták, a hozzájuk áramló menekültek miatt nincs keretük a számla rendezésére. A vakcinák ára 1,2 milliárd euró lehetett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések