A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Azért, hogy jól induljon a Karácsonyunk, megint volt egy kis koronavírusozás


Az influenzavírus és koronavírus okozta légúti megbetegedések folyamatosan jelen vannak Magyarországon – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). 

A rendelkezésre álló legutóbbi adatok szerint december 4. és 10. között az országban 31 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 262 600 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. A légúti figyelőszolgálat keretében beküldött mintákban az influenza pozitivitási aránya 3,2 százalék, a SARS–CoV–2 pozitivitási aránya 41 százalék volt.

A magyar lakosság  koronavírus elleni átoltottsága magas, a magyar felnőttlakosság 71,5 százaléka rendelkezik alapimmunizálással és 47,5 százaléka már legalább egy ismétlő oltásban is részesült.

A lakosság magas és többszöri átoltottsága miatt a központ szerint nincs tömeges oltakozási kedv, az igények kielégítéséhez elegendő vakcina áll rendelkezésre, és jelenleg a lakosság körében dominánsan cirkuláló omikron vírusvariáns elleni Moderna (Spikevax XBB 1.5) vakcina is elérhető a kórházi oltópontokon.

A Covid–19 az influenzavírushoz hasonlóan egy szezonális légúti vírus, amely ellen továbbra is a védőoltás adja a leghatékonyabb védelmet. Hasonlóan az influenza elleni védőoltáshoz, a Covid–19 elleni védőoltás is szezonálisan ajánlott. Elsősorban azok számára, akik a súlyos betegség szempontjából magas kockázatú csoportokba tartoznak, ők azok, akiknek az influenza elleni védőoltás is javasolt – jelezte válaszában az NNGYK. 

A Covid–19 elleni védőoltás beadásáról egyéni mérlegelés alapján mindig az oltóorvos dönt a védőoltást igénylő személy egészségi állapotának, krónikus betegségeinek és az oltóanyagra vonatkozó alkalmazási előirat figyelembevételével.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések