A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ukránok idén már ma ünneplik a karácsonyt - Zelenszkij üzent


Az ukránok először ünneplik december 25-én a karácsonyt, miután az ország fő ortodox egyháza a Julianus-naptárról a Gergely-naptárra váltott, hogy ezzel is elhatárolódjon Oroszországtól

Idén először nem a hagyományos ortodox naptárt követik, miszerint karácsony napját, január 7-én ünneplik, hanem a nyugati országokhoz hasonlóan december 6-án Mikulás-napot, 25-én pedig karácsonyt ünneplik.

A Julianus-naptárról a gregorián naptárra történő váltást a 2018-ban függetlenné (autokefállá) vált kijevi központú ukrán ortodox egyház is támogatta, ezzel is szimbolikusan jelezve az elszakadást Oroszországtól és a közeledést a Nyugathoz.

December 24-én, vasárnap Volodimir Zelenszkij elnök a Kijev-Pechersk Lavrából gratulált a karácsonyt ma ünneplő ukránoknak.

Az erről szóló videoüzenetet Ukrajna elnöke a Telegram-csatornáján tette közzé.

"Bárhol is ünnepeljük a karácsonyt, ma minden ukrán együtt van. Mindannyian együtt találkozunk a karácsonnyal. Egy napon, mint egy nagy család, mint egy nemzet, mint egy, egyetlen ország. És ma a közös imánk erősebb, mint valaha. Egy nép imája. Ma milliók hangját egyesíti - jobban, mint valaha. És ma fog elhangzani, két hét időeltolódás nélkül. És együtt fog elhangzani Európával és a világgal" - mondta Zelenszkij.

Ukrajna elnöke a Kijev-Pechersk Lavrában való tartózkodását kommentálva megjegyezte, hogy "történelme során ez a hely sok megrázkódtatást és csapást élt át. Gyalázkodás, meggyalázás, rablások. barbárok, nácik, szovjet idők".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések