A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Standard and Poor’s megerősítette Magyarország adósságbesorolását


Továbbra is befektetésre ajánlja, és nem változtatott a BBB- besoroláson sem.

Az előrejelzésük szerint a magyar gazdaság idén enyhén recessziót mutathat, miután az idei évben a GDP 0,5 százalékkal csökken. A reálgazdaság 2025–2026-ban pedig átlagosan 2,8 százalékkal bővülhet. Bár a várakozásaik szerint a költségvetési konszolidáció hosszabb időt vesz igénybe, középtávon elegendő lesz a nettó államadósság stabilizálásához.

Így megerősítették Magyarország hosszú és rövidtávú „BBB-” osztályzatát, és fenntartották a stabil kilátást is.

„Magyarország kis, nyitott gazdaság, jövőre helyreállhat az egyensúly, amely egy sor külső sokk és egy 2022-es költségvetési ösztönző időszak után következett be” – olvasható a jelentésben. Leszögezték, hogy Magyarország nagymértékben függ az oroszországi energiaimporttól, illetve Brüsszel is csökkentette a támogatások folyósítását.

Ezek pedig összességében jelentősen gyengíthetik a kilátásokat, amelyekre a kormány különböző ösztönzőkkel válaszolhat. Egy ilyen forgatókönyv esetén a forint árfolyamára és az inflációra is külső nyomás nehezülhet, így a Magyar Nemzeti Bank mozgástere csökkenhet – tették hozzá.

Majd az alábbi tényezőket emelték ki: az infláció jelentősen csökkent, a januári 26,2 százalékos csúcsról októberben 10 százalék alá esett éves szinten; a folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen csökkent, ami az alacsonyabb globális energiaáraknak köszönhető; a forintárfolyam az elmúlt hónapokban helyreállt.

Ezek a fejlemények lehetővé teszik a központi bank számára, hogy folytassa a monetáris politika normalizálását. Ezzel szemben a költségvetési konszolidáció továbbra is nagyobb kihívást jelent, mivel az államháztartási hiány idén a GDP 5,2, jövőre pedig 4,5 százalékát teszi ki.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések