A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Medián felmérte: maffiaállam vagyunk


Amikor legutóbb (2017-ben) a Medián országos, reprezentatív közvélemény-kutatás keretében arra kereste a választ, minek is neveznék azt a rendszert, amelyben élnek, a válaszadók a polgári demokráciát találták a legjellemzőbb kifejezésnek, írta meg a HVG.

Bár már ekkor is feljövőben volt a – Magyar Bálint szociológus, volt oktatási miniszter 2013-ban megjelent, A magyar maffiaállam anatómiája című könyvében használatos – „maffiaállam” megnevezés, hat éve még csak a magyarok ötöde vélte úgy, hogy ez a legtalálóbb kifejezés Orbán Viktor rendszerére. A válaszadók legnagyobb csoportja (25 százalék) ekkoriban még polgári demokráciát érzékelt maga körül.

Amikor viszont a CEU Demokrácia Intézetének szervezésében most kedden megrendezett konferencián Hann Endre, a Medián vezetője ismertette az azonos módszertan alapján idén szeptemberben megismételt legfrissebb kutatás eredményét, már semmi kétség nem fért a „maffiaállam” elsőségéhez.

A megkérdezettek több mint harmada ezt találta a legpontosabbnak a rendszert leíró jelzők közül:
 
- maffiaállam: 34 százalék,

- önkényuralom: 33 százalék,

- diktatúra: 30 százalék,

- polgári demokrácia: 26 százalék,

- Nemzeti Együttműködés Rendszere: 24 százalék,

- illiberális demokrácia: 19 százalék,

- fasisztoid rendszer: 5 százalék.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések