A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A magyarok közel negyede már kerüli a készpénzt


Egyre többen kapják bankszámlára a jövedelmüket Magyarországon, és emelkedik a készpénzmentes fizetések aránya is a pénzforgalmon belül.

Az infrastruktúra fejlődésével párhuzamosan a készpénzmentes fizetések használata is láthatóan növekszik Magyarországon – derül ki abból az elemzésből, amelyet a Mastercard tett közzé a közelmúltban a legfrissebb, 2022-es adatokat feldolgozó Digitális Fizetési Index (DPI) megjelenése kapcsán.

A készpénzmentes fizetések növekvő használatát alátámasztja, hogy a Mastercard által készített kérdőív válaszadóinak 74 százaléka közvetlenül a bankszámlájára kapja a rendszeres havi jövedelmét, ami 2 százalékponttal több, mint az előző évben. 

Ez ugyanakkor azt is jelzi, hogy van még hova fejlődni, mivel a felnőttek egy jelentős része a jövedelme egy részét vagy egészét nem digitális formában kapta meg.
Leginkább az alacsonyabb (főként általános iskolai) végzettségűek és a viszonylag alacsony jövedelműek körében (havi nettó 150 ezer forint alatt) jellemző, hogy készpénzben kapják a jövedelmüket.

Az elektronikus fizetések aránya jelentősen, 5 százalékponttal, nőtt 2021-hez képest de továbbra is csak a teljes forgalom egyharmadát teszi ki, ami azt jelzi, hogy továbbra is a készpénz volt a meghatározó fizetési mód a kereskedőknél 2022-ben. A Magyar Nemzeti Bank és a Mastercard törekvései megegyeznek abban, hogy a következő 5–7 évben megfordítják ezt az arányt, és olyan szintre növelik, hogy a magyarországi vásárlások többsége digitális úton történjen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések