A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Svájc 14 tonna betiltott orosz aranyat importált egy hónap alatt

Svájc a múlt hónapban több mint 14 tonna aranyat importált Oroszországból feldolgozásra, kihasználva, hogy a szállítás harmadik országokon keresztül történt, és így nem sértette a nyugati szankciókat – derült ki a Svájci Szövetségi Tanács legfrissebb adataiból.

Októberben az alpesi ország aranyimportja összesen 776 millió svájci frankot (879 millió dollár) tett ki, ebből 875,7 millió dollár értékű nemesfém származott a szankciókkal sújtott országból, és Nagy-Britannián és Moldován keresztül szállították – derült ki az adatokból.

2022 augusztusában Svájc csatlakozott az EU hetedik, Ukrajnával kapcsolatos korlátozási csomagjához, amely az Oroszországból származó arany és aranyékszerek “közvetlen vagy közvetett vásárlására, behozatalára vagy átadására” vonatkozó tilalmat tartalmazta, és megtiltotta az Oroszországból az EU-ba irányuló exportot is.

A szankciók a harmadik országban feldolgozott aranytárgyak kivitelét is célba veszik.

A svájci rendelet azonban kimondja, hogy az Oroszországban az embargó előtt előállított aranyra nem vonatkoznak a szankciók, vagyis az árucikk legálisan importálható harmadik országokból.
A tilalom életbe lépése óta egyre nagyobb média- és közfigyelem övezi azt a kérdést, hogy Svájc, a nemesfém feldolgozásának egyik legfontosabb globális központja, honnan és hogyan szerzi be az aranyat.

Egyes lapok azt közölték, hogy az uniós tilalom nyilvánvalóan kevés hatással volt az Oroszországból származó svájci aranyimportra, mivel a svájci finomítók továbbra is vásárolják és újraolvasztják a fémet, így gyakorlatilag lehetetlen nyomon követni annak eredetét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések