A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Politico: Volodimir Zelenszkij az év álmodozója


A jövő év nagy kihívás lesz Európa első számú “álmodozója”, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára – írta a Politico magazin a befolyásos emberekről kedden közzétett éves rangsorában.

Az ukrán vezető az álmodozók rovat élén az “első számú álmodozó”. Ez a szekció olyan emberek rangsora, “akik egy-egy vitát irányító eszmét képviselnek” – magyarázta a magazin, a másik két szekcióban a “cselekvők”, illetve a “bomlasztók” szerepelnek.

Winston Churchillhez, Martin Luther Kinghez és Nelson Mandelához hasonlítva Zelenszkijt, a Politico megjegyezte, hogy harcias retorikája és közéleti mutatványai segítettek meggyőzni a nyugati országokat, hogy támogassák Kijev ügyét, és kezdjék el felfegyverezni az ukrán csapatokat az Oroszország elleni harcuk során.

Az előttünk álló év azonban “kihívás” lesz Zelenszkij számára, mivel a világ többi része elveszítette érdeklődését a konfliktus iránt, és mert az egyszerű ukránok “kimerültek a két éve tartó harcokban és a területek visszaszerzéséért folytatott küzdelemben”.

„Zelenszkij a nyugati országok segítségéért folytatott könyörgésről áttért a kioktatásra – és ez nem volt olyan sikeres, mint a felemelőbb szónoklatai” – írta a Politico.

Bár Zelenszkij népszerűsége még mindig magas, a Kijevi Szociológiai Intézet (KIIS) felmérése szerint a 2022. májusi 91%-ról 2023 októberére 76%-ra esett vissza.

Az elnök most kénytelen kezelni a közvélemény frusztrációját a túlzó várakozások miatt, amelyek Ukrajna sokak által várt nyári ellentámadásával kapcsolatban merültek fel, amely nem tudta áttörni az orosz védelmet és nem tudott területeket visszaszerezni. Több jelentés szerint az ukrán csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek a tüzérségi tűz és a dróntámadások miatt, valamint amikor megpróbáltak átkelni a sűrű aknamezőkön.

Valerij Zaluzsnij, Ukrajna vezető tábornoka nemrégiben adott interjújában “patthelyzetnek” nevezte a harctéri helyzetet. Zelenszkij tagadta, hogy ez így lenne, és ehelyett további nyugati fegyverszállítmányokat sürgetett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések