A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pazarlás: már több mint 82 milliárd eurót kapott Brüsszeltől Kijev


Az Európai Unió több mint 82 milliárd euró értékben nyújtott már támogatást Ukrajnának – a brüsszeli pénzek jelentős része magánszemélyek zsebében végezhette.


Emiatt Szlovákia már le is állította a Kijevnek szánt katonai segélynyújtást.

A visszásságok ellenére Brüsszel újabb, 50 milliárd eurós támogatási csomaggal folytatná a mértéktelen támogatást, ami ellen az Unióban csak pár tagállam mer fellépni

Brüsszel több mint másfél éve finanszírozza kijevet az európai emberek pénzén, az ukrán politikusok azonban sok esetben nem tudnak elszámolni a támogatásokkal.

A változás szele azonban már az Unión belül is érezhető: a nemrég újra kormányra került Robert Fico például kijelentette, Szlovákia a továbbiakban nem küld katonai támogatást Kijevnek.

Az Ukrajnának szánt pénzek ugyanis gyakran magánszemélyek zsebében végzik – erről írt tényfeltáró cikket a Pulitzer-díjas Seymour Hersh is. Az elismert újságíró szerint Volodimir Zelenszkij és környezete tavaly legalább 400 millió dollárt sikkasztott el az üzemanyag vásárlásra szánt amerikai pénzekből.

A lőszerre szánt amerikai támogatásból pedig a New York Times szerint körülbelül egymilliárd dollár tűnt el. Volodimir Zelenszkij emiatt mentette fel az összes toborzóiroda vezetőjét.

A nagyhatalmú ukrán oligarchák pedig továbbra is napról napra szipolyozhatják el a támogatásként érkező pénzeket. A probléma olyan súlyos, hogy Kijev kénytelen volt nyílt sisakos harcba kezdeni a korrupt milliárdosok ellen.

“Az üzenetünk az mindenki irányába, hogy belekezdtünk egy műveletbe az oligarchák ellen. Többé nem ők lesznek a döntéshozók a politikában” – mondta az ukrán igazságügyi miniszter.

Az Unióban azonban ennek ellenére is azok vannak többségben, akik újabb, hatalmas támogatást küldenének Kijevnek: brüsszeli tervek szerint még az idén egy újabb, 50 milliárd euróról szóló támogatási csomagot fogadtatnának el az Unióban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések