A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"Orwell Viktor, mindennek a netovábbja, figyelemelterelés" - Így visít az ellenzék


A nemzeti szuverenitás védelmével kapcsolatos törvényjavaslatokat tárgyalja az Országgyűlés.

Folyamatos támadás éri a nemzeti szuverenitást

Tuzson Bence igazságügyi miniszter nyitóbeszédében elmondta, napi szinten éri támadás a szuverenitást, ez ellen pedig védekezni kell. Szavai szerint szuverenitásunk megőrzése talán az egyik legfontosabb feladattá vált Magyarországon, a most tárgyalt alaptörvény-módosítás, valamint törvénymódosítás pedig sorsfordító jelentőségű.

Bizonyos nemzetközi erők arra törekszenek, hogy beavatkozzanak a magyar választások eredményébe, így szerezve befolyást Magyarországon.

A miniszter hangsúlyozta: nagyon erős az a törekvés, hogy a magyarok kezéből kivegyék az önrendelkezés jogát, és Európa egy olyan birodalommá váljon, ahol a nemzetállamok helyébe egy Európai Egyesült Államok lép. Ezt nem hagyhatjuk, hiszen ez hosszú távon óriási károkat okozhat Magyarországnak.

Létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Varga Judit, a Fidesz frakcióvezetője természetes magyar reflexként jellemezte azt, hogy Magyarország nem engedheti, hogy bárki korlátozza a függetlenségét.

Emlékeztetett arra, hogy 2022-ben külföldről akarták befolyásolni az országgyűlési választásokat, ezt igazolta az egységes baloldal támogatásait feltáró nemzetbiztonsági vizsgálat is.

Szavai szerint a törvényjavaslatok alapján kiterjesztik a pártokra vonatkozó szabályozást a civil szervezetekre, egyesületekre, így nem fogadhatnak el külföldi támogatást az országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti választási kampányában.

A választói akarat tiltott befolyásolása a büntető törvénykönyvben új tényállás lesz, továbbá tiltják majd a választói akarat befolyásolása érdekében külföldről érkezett támogatás felhasználását is.

Varga Judit hangsúlyozta:

az alkotmányos önazonosság védelme érdekében független szervként létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

A fideszes Zsigó Róbert a politikai korrupcióról beszélve úgy fogalmazott, nem engedhetjük, hogy a hazai baloldal külföldi érdekeknek szolgáltassa ki Magyarországot.

Mint mondta, az új jogszabály becsukja a kiskaput a választási trükközés előtt, és ezután következménye lesz annak, ha valaki külföldi pénzt használ fel a kampányában, akár 3 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

Tompos Márton undorító beszólásáról már beszámoltunk, azonban a moslék több tagja is visított.

A DK szerint a Fidesz hatalmának megtartása a cél

Arató Gergely, a DK vezérszónoka szerint, aki a szuverenitást veszélyezteti, az nem más, mint a kormány, legfőképpen az orosz függéssel, ugyanakkor minden diktátornak, üzleti hatalomnak alárendelik a magyar érdekeket.

Elmondta, a törvényjavaslatnak az a célja, hogy fenyegetésben tartsanak mindenkit, aki a kormány ellen mer beszélni, és az egyetlen célja, hogy megerősítse a Fidesz hatalmát.

"Mindennek a netovábbja"

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, ez egy védelmi intézkedés, szükségünk is van rá, és mint mondta, a szuverenitást könnyű elveszteni, ugyanakkor nehéz visszaszerezni. Akik utóbbira nem voltak képesek, azok eltűntek a történelem folyamán.


Mint mondta, napjainkban a felgyorsult globalizáció és a migráció is alapvető változásokat hoztak, ugyanakkor „az mindennek a netovábbja”, hogy választási kampányokba kívülről érkező pénzügyi támogatással szólnak bele.

Úgy fogalmazott, ez egy védelmi intézkedés, amely erősíti Magyarország szuverenitását, ezért szükségünk is van rá, így az előterjesztést a KDNP frakciója támogatni fogja.

"Orwell Viktor"

Az MSZP vezérszónoka, Gurmai Zita legszívesebben "szuteréntörvénynek" nevezné a törvényt, amely szerinte a megfélemlítésről és a Fidesz hatalmának megőrzéséről szól.

A politikus a Szuverenitásvédelmi Hatóságot "Megfélemlítési Hivatalnak", Orbán Viktort pedig Orwell Viktornak nevezte, és szerinte a Fidesz visszahozza a Rákosi-időszakot, elnémítva a kritikus hangokat.

Szerinte már nem elég az ellenzéki pártok és önkormányzatok zaklatása, a teljes közéletet akarják rendszabályozni, és szerinte a kormánynak nem az emberek jóléte, hanem megfélemlítése a célja. 


Átvilágítaná a miniszterelnököt

Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezetője is megfélemlítésről beszélt, megjegyezve azt is, hogy szerinte Orbán Viktor nem veszi figyelembe a magyar nemzet szuverén döntését: azt, hogy az emberek a NATO és az uniós csatlakozás mellett döntöttek.

Úgy fogalmazott, ideje lenne átvilágítani Orbán Viktort, hogy megtudjuk, miért megy szembe minden alkalommal a teljes európai konszenzussal. Szerinte a szuverenitásra a Fidesz a legveszélyesebb. A politikus Kocsis Máténak is üzenve azt mondta, "frakcióvezető úr mindenhol ellenségeket lát, van ennek egy klinikai megnevezése, kérem a képviselőtársaim beszélgessenek az előterjesztővel, hogy a démonjaival meg tudjon küzdeni."

"Vállalhatatlan a törvénycsomag"

A Jobbik képviseletében Z. Kárpát Dániel emlékeztetett arra, hogy pártjuk hónapokkal ezelőtt előállt már egy olyan javaslattal, amely kizárt volna bármilyen külföldi finanszírozást, azonban tárgysorba se került a javaslatuk.


Szerinte a Jobbik javaslatával szemben a fideszes törvénycsomag a "házmesterek korát idézi." Úgy fogalmazott, ez egy gumicsont, egy politikai bunkósbot, amely körülhatárolhatatlan és amelyben homályos megfogalmazások vannak benne. Szerinte ez nem véletlen: a csomag vállalhatatlan és fenyegeti a magyar szuverenitást.

Szerintük ez csak figyelemelterelés

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, szerint a Fidesz-KDNP egy olcsó cirkusz előadással próbálja elterelni a figyelmet a valódi problémákról, így a magas inflációról, az oktatás és az egészségügy döglődő helyzetéről.

Szavai szerint a kormány kínai és orosz mintára próbál teljes diktatúrát bevezetni ezzel a gumitörvénnyel, amiben semmiféle konkrétum nincs megfogalmazva. Kiemelte: a kormánypártok is tudják, hogy az ellenzéki pártok eddig sem fogadtak el külföldről támogatást, mivel azok civil szervezetek és egyesületek voltak.

A közelgő önkormányzati választások kapcsán megjegyezte, a Fidesz tudja, hogy a vidéki városokban sokan egyesületi formában kívánnak indulni, ezért igyekeznek megakadályozni, hogy ezek az egyesületek belföldi támogatást is elfogadjanak. Szabó Tímea szerint a javaslatcsomag Alaptörvény-ellenes és a jogbiztonságot veszélyezteti.

"Hiteltelen és álszent"

Szükségesnek és indokoltnak nevezte a szuverenitás védelmét Dúró Dóra, a Mi Hazánk vezérszónoka, ugyanakkor hangsúlyozta: ez a Fidesz részéről hiteltelen és álszent, hiszen szerinte ők állami forrásokat használnak pártcélokra. Arról is beszélt, hogy a kormány pont, hogy szembe megy a szuverenitásvédelemmel, hiszen többek között a kínai akkugyáraknak is kiszolgáltatja az országot.


Szerinte az, ami gyengítette a szuverenitást, az az elmúlt három évtized gazdaságpolitikája, az ország kiszolgáltatottsága pedig azóta is folyamatosan növekszik. Hangsúlyozta, néhány évtized múlva nem lehet majd magyar nemzeti kulturális identitásról beszélni: a KSH adatai alapján tavaly 50 ezer ember hagyta el az országot és több tízezer vendégmunkás érkezett hazánkba, később pedig több 100 ezeren is jöhetnek majd.

Dúró Dóra kritizálta a közösségi média működését a durva külföldi beavatkozás miatt, amely a választási rendszert is befolyásolja. Mint mondta, a jobboldal tartalmainak terjedését jól láthatóan korlátozzák. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a közmédia sem ad teret a Mi Hazánknak, szerinte a létezésüket is elhallgatják. Beszédében úgy fogalmazott, a szuverenitásvédelmét a Kubatov-listák felszámolásával kellene kezdeni.

"Mintha csinálnánk valamit"

Ungár Péter az LMP képviseletében úgy fogalmazott, a kormány látványos ellenségeket választott magának, miközben a globális nagyvállalatokkal szemben nem állít fel valódi korlátokat, így azok - az Audit és a BMW-t emelte ki - például nem fizetnek hazánkban közterheket sem.

Mint mondta, Szijjártó Péter arról beszélt az Európai Tanács ülésén, hogy Magyarország soha nem fog olyan javaslatot támogatni, amely rontaná a német, azon belül a bajor autóipar helyzetét. Ungár hazánk súlyos szuverenitásvesztésének nevezte azt, hogy a bajor autóipari szereplők irányítják azt, hogy a magyar politikusok hogyan járjanak el a nemzetközi fórumokon.

A politikus arról is beszélt, hogy Magyarországon korábban is külföldiek finanszírozták a politikát, ez a párhuzam pedig szerinte az Orbán-kormány esetében is helytálló. A Szuverenitásvédelmi Hatóság kapcsán úgy fogalmazott, az intézmény azokra az időkre emlékezteti, amikor "úgy kellett csinálni, mintha csinálnánk valamit"

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések