A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Balázs: Európa vakon követte az Egyesült Államokat, ezért nincs stratégiai autonómiája


A kormányfő politikai igazgatója szerint „itt az ideje, hogy Európa ráébredjen, hogy az Egyesült Államok a saját számításait és érdekeit követi”.

A Le Point online felülete interjút közölt Orbán Balázzsal „A magyar stratégia megértése” (Comprendre la stratégie hongroise, magyar eredeti: A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye – a szerk.) című kötetének francia nyelvű megjelenése alkalmából. A miniszterelnök politikai igazgatóját a cikk úgy mutatta be, mint aki az évek alatt az Orbán Viktor, az Európai Unió „fenegyereke” által követett stratégia szakértőjévé vált. 

A miniszterelnök politikai igazgatója az interjú egyik kérdésre válaszolva elmondta: az elmúlt tíz-húsz évben lezajlott geopolitikai evolúció amiatt ment végbe, mert a világ nyugati része „nagyon rossz stratégiát” követett, elsősorban amerikai döntések következtében, amelyeket az európaiak „vakon követtek”.

Orbán Balázs szerint

itt az ideje, hogy Európa ráébredjen, hogy az Egyesült Államok a saját számításait és érdekeit követi.

Magyarország szerepét illetően a politikus arról beszélt, hogy hazánk nem a blokkok logikáját követi, hanem egy új, többpólusú világrendét, ahol Európának stabilizáló szerepet kell játszania. 

Mint Orbán Balázs fogalmazott: az európai stratégiának a béke fenntartására, az egyes országokkal szembeni toleranciára kell törekednie, gazdasági hidakat építve, nem pedig egymás után lerombolva. Hozzátette:

a problémát az jelenti, hogy Európa stratégiai autonómiája nem létezik. 

A politikus példaként említette az orosz-ukrán háborút is, amelyben Európa csak veszíthet. Mint Orbán Balázs fogalmazott: nyilvánvalóan az oroszok a felelősek ezért a háborúért, de kizárólag az európaiak felelősek a folytatásáért. 

(Mandiner)

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések