A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meglepetés érte Reviczky Gábort, miután a családfáját kutatták


A novembertől látható Családfamesék című műsor ismert emberek családfájába enged betekintést. Az első részben a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Reviczky Gábor őseinek múltját kutatták, akinek – mint kiderült – a vérében van a tehetség – számolt be a Hiradó.


„Úgy tudom, édesapám oldaláról erdélyi és nemesi származású vagyok, édesanyám részéről pedig baranyai sváb. Olyan korban születtem, amikor nem volt szokás a családról, származásról beszélni. A vándorlás meghatározta őseim életét, mivel sok katona volt közöttük, akik különböző helyeken teljesítettek időszakos szolgálatot” – mondta a Családfamesék első adásában Reviczky Gábor. A családi legendáriumba foglaltakat a tények is igazolták, és egy zseniális tehetségű felmenőre is fény derült.

„Érdekes dolgot találtunk a családfájában: hatod-unokatestvére, Rozsnyay Mátyás – bár eredetileg gyógyszerészként végzett – a sakkozás magyar műszavainak megalkotója volt és sakkfejtörőket készített. Eleinte Bécsben dolgozott, majd Aradra költözött, hogy megszervezze a helyi gyógyszerészeti ellátást, és közben politizált is. Utcát is elneveztek róla, valamint azt is feljegyezték, hogy a családja nemesi címet kapott Báthory Zsigmond fejedelemtől” – összegezte Ritter György a Magyar Nemzeti Levéltár szakértője az M5 műsorában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések