A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lavrov: "A NOB teljesen lejáratta magát"

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) álláspontja, miszerint az izraeli sportolók nem felelősek kormányuk tetteiért, “felháborító”, tekintve, hogy a NOB éppen ezen az alapon tiltotta el Oroszországot – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön.

“A NOB teljesen lejáratta magát” – mondta Lavrov újságíróknak, azzal vádolva a testületet, hogy “újra és újra bizonyítja politikai aktivizmusát”.

“Bármi, ami megfelel a Nyugat, elsősorban az Egyesült Államok érdekeinek, azt támogatják és keresik a formulákat, hogy ez működjön”

– tette hozzá az orosz külügyminiszter.
Dmitrij Csernyisenko orosz sportminiszter szerint a NOB “a levegőben cipőt cserélt”, hogy alkalmazkodjon Izraelhez és az USA által támogatott konfliktushoz.

Szerdán a DPA német ügynökség közzétette a NOB szóvivőjének nyilatkozatát, amelyben figyelmeztette a közelgő párizsi olimpia résztvevőit, hogy ne tanúsítsanak “diszkriminatív magatartást” az izraeli sportolókkal szemben.

“A NOB elkötelezett az egyéni felelősség fogalma mellett, és a sportolók nem tehetők felelőssé a kormányuk tetteiért”

– mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy ha ilyesmi történik, a NOB “biztosítani fogja a gyors fellépést, akárcsak a 2020-as tokiói olimpia idején”.

Eközben a NOB álláspontja “ösztönözni … a szükséges érzékenységet” az ukránoknak, akik nem hajlandóak az orosz és belarusz sportolókkal szemben kiállni – akik már most semleges zászlók alatt kénytelenek versenyezni.

Szeptemberben Thomas Bach NOB-elnök azt mondta, hogy az orosz és belarusz  sportolóknak engedélyezhetik a párizsi versenyzést – semleges zászló alatt -, ha “nem támogatják a háborút, és nem állnak kapcsolatban országukban a hadsereggel vagy más szolgálatokkal”.

Csernyisenko szerint Oroszország mindig is kiállt a sportolók egyenlősége mellett, és álláspontja – a NOB-étól eltérően – változatlan. Közben Lavrov újságíróknak elmondta, hogy Moszkva végig fogja vinni Vlagyimir Putyin elnök kezdeményezését, hogy olyan sporteseménysorozatot szervezzenek, amely valóban nemzetközi, egyetemes és tiszteletben tartja az olimpiai chartában foglalt elveket, “amelyeket a NOB durván megsértett”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések