A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kutyának nevezte a kárpátaljai magyarokat az ukrán képviselő, büntetőeljárás indult ellene


Egyik felszólalásán odáig merészkedett, hogy „debilnek” nevezte az Ukrajnában élő magyar kisebbséget, és kutyákhoz hasonlította őket.

Irina Farion korábbi ukrán képviselő 2018-as kijelentései vált ismertté, amikor kutyákkal hasonlította össze az Ukrajnában élő magyarokat. Farion nem állt meg itt, több alkalommal is voltak kijelentései, amelyek felborzolták a kedélyeket, most az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) eljárást indított ellene – írja az Indexaz ukrán hatóságokra hivatkozva.

Irina Farion ukránnyelv-tudós, pedagógus, politikai és társadalmi aktivista egyik felszólalásán odáig merészkedett, hogy „debilnek” nevezte az Ukrajnában élő magyar kisebbséget, és kutyákhoz hasonlította őket.

„Hallgassanak ide, amikor elküldünk egy kutyát egy oktatásra, az a kutya egy hónap múlva úgy tér haza, hogy ismeri az »ülj!, állj!, fekszik!« parancsszavakat. Nekik pedig hét év kell ahhoz, hogy megtanulják Sztepan Bandera, Tarasz Sevcsenko és Leszja Ukrajinka nyelvét? Szükségünk van ennyi debilre Ukrajnában? 

Vegyék az útleveleiket, melyeket Magyarország adott nekik, és menjenek Magyarországra. Miért kellene nekem etetni őket, miért kellene nekem pénzt adni a magyar, román, orosz és lengyel iskolák számára?” – tette fel a nagy port kavart kérdéseit a pedagógus.

Büntetőeljárás foganatosítva

Dmitro Lubinec ukrán ombudsman végül az illetékes hatóságokhoz fordult, hogy „ellenőrizzék a megadott információkat, és tegyenek megfelelő válaszintézkedéseket”. 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) büntetőeljárást indított, és már több vizsgálatot is elrendelt Irina Farion volt parlamenti képviselő kijelentéseivel és publikációival kapcsolatban.

A vizsgálat szerint a képviselő egyik interjújában kijelentette, hogy kategorikusan elutasítja a fegyveres erők orosz anyanyelvű tagjait, és nem tudja őket ukránoknak nevezni. Ez felháborodást váltott ki az ukrán jogvédők és a társadalom egészének körében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések