A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kölni mecsetben járt egy tálib magas rangú vezető - kiakadtak a németek


"Nem kellett volna meghívni" - visítanak a németek.

A német kormány "magyarázatot" követelt muszlim vezetőktől, miután az afganisztáni tálib rezsim egyik magas rangú tagja csütörtök este előadást tartott egy német mecsetben. Abdul Bari Omar, a tálibok egészségügyi minisztériumának tisztségviselője a kölni Chorweiler kerületben lévő mecsetben tartott előadást, amely a Ditib török muszlim egyesülethez tartozik, amely a legnagyobb az országban.

A német kormány tagadta, hogy előzetesen "tudott" volna a látogatásról, amelyet szintén elítélt.

"A tálibok képviselőjének kölni konferenciája teljesen elfogadhatatlan és határozottan elítélendő. Senki sem adhat platformot az iszlám radikálisoknak"

- jelentette ki a szélsőbaloldali, antifa-imádó Nancy Faeser belügyminiszter.

"A tálibok felelősek az emberi jogok tömeges megsértéséért" - hangsúlyozta Faeser, utalva az afganisztáni helyzetre, ahol a radikális iszlamista tálibok másfél évvel ezelőtt ragadták magukhoz a hatalmat. Faeser asszony szerint az illetékes hatóságok "intenzíven" figyelik az ügyet. A Ditib mecsetek szövetségének "gyorsan és teljes körűen magyarázatot kell adnia arra, hogyan kerülhetett sor erre a megjelenésre" - követelte a politikus.

Magyarázatot követelnek

Hétfőn felszólította Ditib-et, hogy adjanak "magyarázatot" arra, "hogyan lehetséges, hogy ezeket a helyiségeket" ilyen módon használták.

A mecset illetékesei biztosították, hogy nem tudtak a tálib vezető látogatásáról, hozzátéve, hogy a helyiségeket bérlő afgán egyesület "nem a Ditib része". "Egy vallási eseményre került sor a helyiségeinkben. A szerződéses megállapodással ellentétben ez politikai eseménnyé alakult át, és egy számunkra ismeretlen szónokot hívtak meg" - jelentették ki, elutasítva "mindenféle, akár szellemi közelséget a tálibokkal".

"Ellenőriztük, hogy kiadták-e a német vízumot. Más a helyzet..." - válaszolta hétfőn a külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy a tisztviselő egy "szomszédos ország" által kiadott schengeni vízummal utazott. Abdul Bari Omar több sajtóértesülés szerint Hollandián keresztül érkezett, ahol november elején az Egészségügyi Világszervezet konferenciáján vett részt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések