A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kamu Geri elzárná a vizet az agglomerációs településeken


Politikai zsarolásba kezdett az alkalmatlan főpolgármester.

A Magyar Nemzet birtokába jutott az a levél, amelyben Karácsony Gergely főpolgármester a kormányt a zsarolja: a főpolgármester az úgynevezett vízátadási szerződések egyoldalú felrúgásával fenyegette meg Lantos Csaba energiaügyi és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Amennyiben a főváros valóban betartja ígéretét, és nem teljesíti a vízátadási kötelezettségét, úgy az agglomerációban élők összesen jóval több, mint 150 ezer lakosának ivóvízellátása kerülhet veszélybe.

Karácsony szerint a Fővárosi Vízművek veszteségét az is okozza, hogy vízátadási szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók számára ad át vizet, nagy mennyiségben. Idén több mint 13 millió köbmétert. A főpolgármester hozzátette, hogy ezt korábban befagyasztott árakon adják át, az ellenérték kisebb az önköltségi árnál is.

„Ez a helyzet a fővárosi önkormányzat számára elfogadhatatlan. Egyetlen helyi önkormányzat sem kényszeríthető rá arra, hogy az állami feladatellátás veszteségét viselje” – írta Karácsony. Majd úgy folytatta, „amennyiben záros határidőn belül az állam nem biztosítja – bármilyen jogcímen – az állami ellátási felelősségi körbe tartozó területekre történő ivóvízátadás veszteségének megtérítését úgy a 2023. évre, mint a következő évekre a Fővárosi Vízművek számára, akkor

a Fővárosi Vízművek […] kénytelen lesz […] a vízátadási szerződéseit felmondani.”

A Magyar Nemzet ugyanakkor hozzátette, hogy a főpolgármester nem említett konkrétumokat, nem határozta meg, hogy mekkora összeget is követel az államtól, valamint azt sem, hogy meddig tart az általa említett „záros határidő”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések