A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kamion gázolt migránsokat Franciaországban, ketten meghaltak


Egy 15 fős csoport Calais kompkikötője felé haladt gyalog az autópályán, amikor a baleset történt.

Elgázolt egy migránsokból álló csoportot péntekre virradóra egy teherautó az észak-franciaországi Calais közelében egy autópálya leállósávjában: a balesetben két ember meghalt, további négyen megsérültek – közölték az illetékes hatóságok.

A 15 fős csoport a La Manche-csatorna partján fekvő város kompkikötője felé haladt gyalog, amikor a baleset történt.

A kórházba szállított négy sérült közül az egyik ember állapota életveszélyes, a többiek könnyebben sérültek meg.

Az autóutat a tragédia után több órára lezárták. A baleset pontos körülményeit még vizsgálja a rendőrség.

Az ilyen jellegű tragédiák nem ritkák Calais környékén, ahonnan az illegális bevándorlók megpróbálnak a La Manche-csatornán keresztül átjutni Nagy-Britanniába. Szeptemberben egy Dunkerque felé tartó tehervonat ütött el egy migránst, aki a Calais melletti vasúti síneken gyalogolt. Július elején szintén az autópályán halt meg egy bevándorló, miután kiesett egy, a kompkikötő felé tartó teherautóból, amelyben megpróbált elrejtőzni. Május végén pedig azért halt meg egy szudáni migráns Calais közelében, mert elütötte a teherautó, amelyre megpróbált felkapaszkodni. Néhány nappal korábban egy személygépkocsi gázolt halára egy illegális bevándorlót az autópályán.

Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális bevándorlók gyűjtőhelye. A helyzet megoldására 2003 februárjában Le Touquet városában aláírt és 2004-ben életbe lépett kétoldalú egyezmény alapján a brit határőrizeti szervek a franciaországi határátkelési pontokon szűrhetik a Nagy-Britanniába tartó utasforgalmat, és a francia oldalon tarthatják azokat, akiknek belépését bármilyen okból nem engedélyezik.

A brit kormány ennek fejében eddig több tízmillió euróval támogatja a határőrizet és a kikötői infrastruktúra megerősítését Calais-ban, amelynek közelében 2016 őszig több ezer migráns élt a „dzsungelként” emlegetett táborban, megpróbálva átjutni a brit oldalra.

Az illegálisan érkező migránsok elsősorban gumicsónakokon próbálnak átkelni a La Manche-csatornán 2018 óta, amikor a calais-i kikötő és a csatorna alatti alagútba vezető infrastruktúra védelmét megerősítette Franciaország.

Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a migránsok a brit oldalra. Azok a migránsok azonban, akiknek nincs pénze a gumicsónakokat biztosító embercsempészek szolgálatainak igénybe vételére, továbbra is a kamionokra felkapaszkodva, és azokban elbújva próbálnak átjutni a La Manche-csatornán, ami rendszeresen baleseteket okoz a környékbeli autóutakon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések