A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kaja Kallas NATO-főtitkár szeretne lenni


Kaja Kallas észt miniszterelnök kijelentette, hogy szívesen lenne a NATO következő főtitkára, mivel szerinte ő a legalkalmasabb erre a feladatra.

A közelmúltban kirobbant, a férje oroszországi üzleti ügyleteivel kapcsolatos nagy visszhangot kiváltó botrány ellenére is magabiztos.

A Politico által kedden rendezett biztonsági konferencián felszólalva Kallas igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha őt választanák Jens Stoltenberg NATO-főtitkár helyére annak hivatali idejének végén.

“A következő főtitkárnak egy új tagállamból kellene érkeznie – az “új” 20 éve a NATO tagja.

Mindenképpen olyan országból kellene érkeznie, amely a GDP-je 2%-át fordítja védelemre, és jó lenne, ha nő lenne”

– mondta a miniszterelnök.

Kallas a továbbiakban az országa által Ukrajnának nyújtott segítségről beszélt, hangsúlyozva, hogy Moszkva hadserege “legyőzhető”, és hogy Kijev még mindig “megnyerheti” a konfliktust. Annak ellenére, hogy egyes nyugati fővárosokban csökken a támogatás, meglepődve tapasztalta, hogy sok amerikai politikus még mindig hajlandó támogatni Ukrajnát.

“Valójában nagyon-nagyon jó találkozóm volt mindezekkel az emberekkel, és olyanokat kérdeztem a nagykövetektől, hogy “mikor találkozunk a szkeptikusokkal?”.

Kallas már korábban is utalt arra, hogy megpályázza a NATO vezetői posztját, de májusban azt mondta a BBC-nek, hogy “nagyon valószínűtlen”, hogy őt választják. Bár Észtország közel három évtizede tagja a szövetségnek, azt mondta: “Azt hiszem, vannak még olyan országok, amelyeket alkalmasabbnak tartanak”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések