A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Japán közölte, hogy komolyan aggódik Kína és Oroszország katonai együttműködése miatt


Japán komolyan aggódik Kína fokozódó katonai tevékenységei miatt, beleértve a Peking és Moszkva közötti együttműködést is – jelentette ki Joko Kamikawa külügyminiszter kínai kollégájával, Wang Ji-vel folytatott megbeszélései során. 

“A miniszter komoly aggodalmát fejezte ki a Kelet-kínai-tengeren kialakult helyzet miatt, beleértve a [vitatott] Szenkaku-szigeteket, valamint a Japán közelében zajló, többek között Oroszországgal együttműködve fokozódó kínai katonai tevékenység miatt” – áll a japán külügyminisztérium által közzétett közleményben.

Az Észak-Korea körüli helyzet, beleértve a japán állampolgárok elrablását is, a megbeszélés másik témája lett.

Emellett Kamikawa “megjegyezte a Tajvani-szorosban a béke és a stabilitás fontosságát, és határozottan felszólított a [kémkedés gyanújával] őrizetbe vett japán állampolgárok szabadon bocsátására”.

A felek “megállapodtak abban, hogy haladéktalanul japán-kínai párbeszédet folytatnak a biztonságról, hogy megerősítsék az együttműködést ezen a területen”.

A japán miniszter felszólította a kínai felet, hogy haladéktalanul vonja vissza a Japánból származó élelmiszerimportra vonatkozó korlátozásokat, amelyeket a Fukusima-1 atomerőműből származó víz kibocsátása miatt vezettek be. A felek elismerték, hogy “a két állam álláspontja között szakadék tátong ebben a kérdésben, és megállapodtak abban, hogy konzultációk és párbeszéd útján, konstruktív módon megtalálják a módját a kérdés megoldásának”.

A két miniszter megállapodott abban, hogy minden szinten folytatják a kapcsolattartást, és kölcsönösen meghívást intéztek a másiknak. Megvitatták a globális problémákat is, és megállapodtak abban, hogy intenzívebbé teszik az együttműködést az éghajlat-változási politika és a nemzetközi egészségügyi ellátás terén, beleértve a fertőző betegségek elleni küzdelmet is. Megállapodtak továbbá a kétoldalú együttműködés fejlesztéséről, többek között a “zöld” gazdaság, az ökológia és az energiatakarékosság területén.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések