A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Izraeli külügyminiszter: António Guterres alkalmatlan az ENSZ vezetésére


Az ENSZ dolgozói hétfőn egyperces gyászszünettel emlékeztek meg világszerte a gázai fegyveres konfliktusban eddig meghalt több mint száz munkatársukról


António Guterres ENSZ-főtitkár nem alkalmas a világszervezet vezetésére, mert nem tett eleget, hogy elítélje a Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadását, valamint túl közel áll Iránhoz – jelentette ki Eli Kohen izraeli külügyminiszter kedden Genfben.

„Guterres nem érdemli meg, hogy az ENSZ vezetője legyen (.) Úgy gondolom, hogy mint minden szabad nemzetnek, Guterresnek is illene kimondania világosan és hangosan: Gázát fel kell szabadítani a Hamásztól, amely mindenki szerint rosszabb, mint az Iszlám Állam. Ő miért nem képes kimondani ezt?” – fogalmazott az izraeli diplomácia vezetője a világszervezet genfi központjában, ahol a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok hozzátartozóival, valamint az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Vöröskereszt vezetőivel találkozott.

Az izraeli vezetés a gázai fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta többször illette éles kritikával az ENSZ főtitkárát. Legutóbb vasárnap Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő bírálta Guterrest, aki szerinte kizárólag Izraelt hibáztatja ahelyett, hogy a Hamásztól követelné az emberi jogok betartását.

Guterres reagálásában visszautasította Netanjahu szavait, és azt állította, hogy ő a válság kezdete óta elítélte a Hamászt, de azt hangoztatta, hogy a terrorszervezetet el kell választani a palesztin emberektől, és megjegyezte, hogy a palesztinoknak is vannak sérelmei az „56 éve tartó megszállás” miatt.

Az ENSZ dolgozói hétfőn egyperces gyászszünettel emlékeztek meg világszerte a gázai fegyveres konfliktusban eddig meghalt több mint száz munkatársukról.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések