A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Háborús bűnök miatt nyomoz Izrael ellen a Human Rights Watch


A gázai kórházak, mentőautók és egészségügyi személyzet elleni izraeli támadásokat “háborús bűnökként” kell kivizsgálni – közölte kedden a Human Rights Watch (HRW), sürgetve a nyugat-jeruzsálemi kormányt, hogy azonnal vessen véget az ilyen csapásoknak.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) támadásai “nyilvánvalóan törvénytelenek”, és a HRW szerint “tovább rombolják” a gázai egészségügyi rendszert. Bár Izrael a hónap elején “a kórházak cinikus felhasználásával” vádolta meg a Hamászt, “semmilyen előterjesztett bizonyíték nem indokolja, hogy a kórházakat és a mentőket megfosszák a nemzetközi humanitárius jog szerinti védett státuszuktól” – tette hozzá a csoport.

“A kórházakra mért csapások több száz ember halálát okozták, és sok beteget komoly veszélynek tesznek ki, mert nem kapnak megfelelő orvosi ellátást”

– mondta Dr. A. Kayum Ahmed, a HRW egészséghez való joggal foglalkozó különleges tanácsadója, megjegyezve, hogy a gázai egészségügyi infrastruktúrát “már így is súlyosan érintette a törvénytelen blokád”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint november 12-ig legalább 521 ember – köztük 16 egészségügyi dolgozó – halt meg 137 “egészségügyi ellátóhely elleni támadásban” Gázában. Az ENSZ megállapította, hogy november 10-én az enklávékban az alapellátási létesítmények kétharmada és a kórházak fele “nem működött”, miközben “soha nem látott számú súlyosan sérült beteggel” kellett foglalkozniuk.

Izrael elvágta a gázai víz- és áramellátást. A helyi kórházakból kifogytak a gyógyszerek és az alapvető felszerelések, a HRW pedig orvosoktól hallotta, hogy fertőtlenítőszerként ecetet használnak.

“Az izraeli kormánynak azonnal véget kell vetnie a kórházak, mentőautók és más civil objektumok elleni törvénytelen támadásoknak, valamint a Gázai övezet teljes blokádjának, amely a kollektív büntetés háborús bűncselekményének minősül” – közölte a HRW, miközben felszólította a Hamászt és más palesztin fegyveres csoportokat, hogy “tegyenek meg minden lehetséges óvintézkedést annak érdekében, hogy megvédjék az ellenőrzésük alatt álló civileket a támadások hatásaitól, és ne használják a civileket “emberi pajzsként””.

A csoport sürgette a gázai egészségügyi infrastruktúra elleni IDF-támadások kivizsgálását, és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) – amelynek joghatósága van a megszállt palesztin területeken – bevonását is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések