A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Finnország lezárhatja az összes orosz határátkelőt


Finnország biztonsági okokból hamarosan lezárhatja az Oroszországgal közös határátkelőhelyeket – jelentette be kedden Mari Rantanen belügyminiszter, a harmadik országokból érkező illegális bevándorlókkal kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

Helsinki a közelmúltban szigorította a határintézkedéseket azzal, hogy megtiltotta az Oroszországból kerékpárral érkezők átkelését.

Rantanen egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy tárcája javaslatot készít a kormány számára, megjegyezve, hogy a korlátozások akkor léphetnek életbe, ha szükséges “a közrendet, a nemzetbiztonságot vagy a közegészségügyet fenyegető súlyos veszély leküzdése érdekében”.

Rámutatott, hogy minden végső döntés Oroszországtól is függ, és azt állította, hogy Moszkva megváltoztatta határpolitikáját, hogy az illegális migránsok Finnország felé áramolhassanak.

Rantanen nem volt hajlandó találgatni, hogy mi áll Oroszország állítólagos viselkedésének hátterében, de felvetette, hogy “talán bosszantja őket valami Finnország tevékenységében”. A miniszter hozzátette, hogy Helsinki kapcsolatban állt Moszkvával, de a tárgyalások nem vezettek a kívánt eredményre.

Oroszország egyelőre nem kommentálta a finn vádakat.

A finn hatóságok szerint hétfőn és kedden mintegy 60 ember érkezett az ország keleti határára, többségük eredetileg Irakból, Szomáliából és Jemenből.

Rantanen hangsúlyozta, hogy Finnországnak nem a migránsok száma a fő gondja, hanem egy olyan nagyszabású válság megelőzése, mint ami 2015-ben sokkolta az EU-t.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések