A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Financial Times: a befektetők szabadulnak a dollártól


A befektetők egy éve a leggyorsabb ütemben adják el az amerikai dollárpozíciókat, mivel alacsonyabb kamatlábakra számítanak jövőre, miután az amerikai jegybank befejezi agresszív kamatemelési kampányát – jelentette pénteken a Financial Times.

A vagyonkezelők a nyitott dollárpozícióik 1,6%-át készülnek eladni ebben a hónapban, ami a legnagyobb havi kiáramlás tavaly november óta – írta a lap a State Streetre, a világ egyik legnagyobb vagyonkezelő vállalatára hivatkozva.

A bank szerint a befektetők naponta “jelentős” eladásokat hajtottak végre azóta, hogy november 3-án megjelentek a vártnál gyengébb amerikai foglalkoztatási adatok.

“Az elmúlt két hét forgalma a dollárkereslet gyors átgondolására utal” – mondta Michael Metcalfe, a State Street makro-stratégiai vezetője. Hozzátette, hogy a legutóbbi zöldhasú eladások “egy szokatlanul nagy amerikai [dollár] túlsúlyú” pozíció feloldását jelzik.

“A befektetők úgy gondolják, hogy 'ha a kamatcsökkentés valóban megvalósul, akkor nem kell annyi dollárt tartanom'”.

Novemberben az amerikai valuta egy év óta a legrosszabb havi teljesítményt mutatta, és a szakértők azt jósolják, hogy “az eszközkezelők eladásai csak a kezdete lehetnek egy hosszabb távú trendnek a befektetők körében, hogy csökkentik az amerikai eszközökben történő kitettséget”.

A lap szerint a dollár gyengesége a feltörekvő piacok kezére játszik, mivel segíti őket a dollárban denominált hitelek visszafizetésében, és arra késztetheti a befektetőket, hogy a kemény valutás adósságok idei nagyarányú eladása után visszaáramoljanak a fejlődő gazdaságokba.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések