Hirdessen itt

Este jelenti be Andrzej Duda az új lengyel kormányfő személyét

Bár egyelőre nem ígérkezik túl nagy meglepetés, vélhetően első körben Morawieckit kéri fel kormányalakításra.

A lengyel köztársasági elnök hétfő este jelenti be, hogy kit nevez ki miniszterelnöknek – írja a Reuters Andrzej Duda egyik munkatársának közlésére hivatkozva. A helyzet ugyanakkor bonyolultabb annál, semmint hogy a választások utáni politikai bizonytalanság felszámolását várjuk ettől a lépéstől.

Duda ugyanis, mint a választásokat papíron megnyerő Jog és Igazságosság (PiS) pártjának szövetségese, a választások előtt már kijelentette, hogy a kormányalakítás első esélyét a legnagyobb pártnak adja.

Az eddigi kormánypárt 194 mandátummal az első helyen végzett a 460 fős alsóházban, de nem valószínű, hogy koalíciós partnerre talál. Ehelyett az Európai Uniót támogató ellenzéki pártok szövetségét tippelték a következő kormányalakításra, miután együttesen 248 mandátumot szereztek.

„Andrzej Duda elnök konzultációk és alapos mérlegelés után döntött az úgynevezett első lépésről (a kormány kinevezéséről). A döntés végleges..." - írta Marcin Mastalerek, Duda kancelláriájának vezetője az X közösségi médiaplatformon, hozzátéve, hogy Duda még hétfőn televíziós országos beszédet mond.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések