A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elon Musk: "Ha megölöd valakinek a gyerekét Gázában, azzal máris teremtettél néhány Hamász-tagot"


Elon Musk szerint Izrael "feltűnő jócselekedetekkel" tehetne keresztbe a Hamásznak.

A dél-afrikai származású tech-milliárdos Elon Musk a béke alternatív útját szorgalmazza Izrael és a Hamász között a gázai háború közepette: "feltűnő kedvességgel".

A podcast műsorvezetőjének, Lex Fridmannak adott interjújában Musk azt mondta, hogy Izrael a gázai nép megsegítésével valójában meghiúsítaná a terrorista csoport azon szándékát, hogy felhergelje az izraeli kormány ellenzékét.

"A Hamász valójában a lehető legszörnyűbb atrocitásokat akarta elkövetni, hogy a lehető legagresszívabb választ provokálja ki Izraelből, majd ezt az agresszív választ kihasználva világszerte a muszlimokat Gáza és Palesztina ügye mellé állítsa"

- mondta Musk. "Ami sikerült is nekik."

"Szóval az ellenkező értelmű dolog itt, amit szerintem meg kellene tenni, még ha ez nagyon nehéz is, az, hogy azt javasolnám, hogy Izrael a lehető legszembetűnőbb kedvességgel járjon el, amit csak lehet" - folytatta. "Ez az a tényleges dolog, ami meghiúsítaná a Hamász célját".

A gázai háború a múlt hónap elején kezdődött, miután a Hamász fegyveresei több mint ezer izraeli civilt öltek meg egy meglepetésszerű támadásban. Az izraeli katonai ellencsapások azóta több mint 11 ezer palesztint öltek meg, köztük több mint 4000 gyermeket a gázai egészségügyi minisztérium szerint.

Musk világossá tette, hogy szükség esetén továbbra is támogatja a Hamász-tagok megölését vagy bebörtönzését, de például a gázai humanitárius kezdeményezésekkel a Hamász támogatását is le lehet gyűrni.

Az elképzelés hasonlónak tűnt az afganisztáni amerikai "szívek és elmék" kampányhoz, amely a tálibokkal szembeni ellenállást civil befektetésekkel és támogatással kívánta erősíteni.

"Szó van például egy mobil kórház létrehozásáról" - mondta Musk. "Én ezt javaslom. Csak biztosítsuk, hogy legyen élelem, víz, orvosi szükségletek".

Musk később megjegyezte, hogy az izraeli bombázási erőfeszítések és a Gázai övezet szárazföldi inváziója valószínűleg visszafelé sül el az országban, és még nagyobb ellenállást szül Izraellel szemben.


"Minden egyes Hamász-tagot, akit megölsz, hányat hozol létre?" - mondta.

"Ha megölöd valakinek a gyerekét Gázában, azzal máris teremtettél néhány Hamász-tagot"

A megjegyzéseket a konfliktusban egyre erősödő tűzszüneti felhívások közepette tették. Az izraeli kormány a Biden-kormány kérésére a héten beleegyezett a harcok rövid, négyórás szüneteltetésébe a civilek megsegítése érdekében, de teljes tűzszünetet nem fontolgatott.

Emmanuel Macron francia elnök pénteken tűzszünetre szólított fel, mondván, hogy "semmi sem indokolja" a gázai civilek elleni izraeli háborús erőfeszítéseket.

"Közvetlenül a civilek védelmén kell dolgoznunk" - mondta Macron. "Ehhez nagyon gyorsan humanitárius szünetre van szükség, és a tűzszünetre kell törekednünk".

"Ez mindannyiunk számára rendkívül fontos az elveink miatt, mert demokráciák vagyunk" - folytatta. "Közép- és hosszú távon, valamint magának Izraelnek a biztonsága szempontjából is fontos felismerni, hogy

minden élet számít".

Musk korábban már figyelmeztetett az Izrael és a Hamász közötti háború veszélyes eszkalálódási lehetőségére, mondván, hogy az könnyen "harmadik világháborúvá" fajulhat.

A múlt hónap végén felajánlotta Starlink műholdas internetszolgáltatásának használatát a gázai humanitárius segélyszervezeteknek, amelyek nem tudtak kommunikálni, miután Izrael szárazföldi inváziót indított a terület ellen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések