A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre több ukrán véli úgy, hogy a békéért cserébe Oroszországnak tett területi engedmények elkerülhetetlenek


Ukrajnában egyre nő azoknak a száma, akik szerint a békéért cserébe elkerülhetetlenek a területi engedmények Oroszországnak. Megjegyzik, hogy az ilyen emberek "növekvő kisebbséget" alkotnak.

Erről a Bloomberg egy szociológiai felmérésre hivatkozva számol be.

A kiadvány szerint a Gázai övezetben zajló háború elmélyülésével egyes amerikai és uniós tisztviselők azon töprengenek, "vajon tudják-e továbbra is finanszírozni azt, amit Ukrajna vezető tábornoka (Valerij Zaluzsnij) elismer, hogy patthelyzet van".

Bár ukrán tisztviselők már az izraeli háború előtt is "csökkenő érdeklődést" tapasztaltak. Most "a politikai fáradtság jelei mutatkoznak", különösen az Egyesült Államokban.

Volodimir Zelenszkij szeptember végi brüsszeli látogatása óta "felerősödött az Ukrajnára nehezedő nyomás, hogy valahogy előkészítse az utat a győzelemhez". A terepen azonban nehézkesnek bizonyul az előrelépés, különösen mivel a Nyugat nem szállította az ígért tüzérségi lövedékeket.

Az európai diplomaták azt mondják, hogy felkészülnek egy olyan forgatókönyvre, amelyben az amerikai támogatás csökkenhet. "Kevés optimizmusuk van" azzal kapcsolatban, hogy az amerikai kongresszus továbbra is jóváhagyja az Ukrajnának nyújtott támogatást. Az európaiak azonban nem fogják tudni pótolni a fegyverszállításokat.

Az Orosz Föderáció véleményét is idézik.

"A helyzetet ismerő moszkvaiak szerint Oroszország úgy látja, hogy egy elhúzódó háború esetén a helyzet a maga javára változik. Véleményük szerint Putyinnak két lehetősége van: továbbra is keményen dolgozni az ellenség és szövetségesei kimerítésén, vagy tavasszal megpróbál egy újabb erőteljes lökést megtenni. Ez utóbbi valószínűleg népszerűtlen tömeges mozgósítást igényel - írja a kiadvány.

Az ukrajnai hatóságok ugyanakkor csalódottak amiatt, hogy egyes szövetségesek nem fogták fel teljesen a háború mértékét és az orosz védelmi vonalak erejét.

"Túl magasak voltak az elvárások az offenzívával szemben" - mondta Zelenszkij egyik legközelebbi segítője.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések