A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bulgária mégsem adóztatja meg az orosz gázt

Bár az Európai Bizottság október elején kijelentette, hogy Bulgáriának joga van megadóztatni az országon áthaladó orosz gázt, ez a terv várhatóan mégsem valósul meg.

Az Euractiv cikke szerint a megawattóránként 10 eurós adótételből származó mintegy 1,2 milliárd euróra becsült éves bevétel kikerült Bulgária 2024-es költségvetésének tervezetéből.

Az elképzelés ellen előzőleg Magyarország és Szerbia is tiltakozott, mondván a különadó bevezetése miatt jelentősen növekedhet az energiahordózó ára, ugyanakkor a szófiai hatóságok garantálták, hogy a bevétel Gazpromhoz és nem az orosz gázmonopólium európai ügyfeleihez vándorol majd.

Bulgária az új adónemből november végéig számított bevételre, de még nem jutott pénzhez az orosz gázcégtől, Aszen Vaszilev bolgár pénzügyminiszter pedig szintén úgy nyilatkozott, hogy bár terveztek beruházásokat a pénzből, de ez kiesett a költségvetésből.

A kormánytöbbséghez tartozó GERB bejelentette, hogy az orosz gázra kivetett adó nem szedhető be. A párt egyúttal követelte, hogy az összeget vegyék ki a 2024-es költségvetésből. Ha a Gazprom nem fizet, az közel egy százalékkal növelheti Bulgária költségvetési hiányát, miközben az ország 2025. január 1-jétől csatlakozna az euróövezethez.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések