A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Borrell szerint a palesztinok támogatása nem antiszemitizmus


Josep Borrell, az EU diplomáciai vezetője szerint az izraeli kormány intézkedéseinek kritikáját nem szabad egyenlővé tenni az antiszemitizmus vádjával, mivel "minden kormányt érhet kritika".

"A második világháború óta a legnagyobb zsidó pogromot állapítottuk meg, és látjuk, hogy a Gázára mért csapások példátlan humanitárius, ember okozta, nem természeti katasztrófát idéztek elő... Az ENSZ mészárlásnak nevezte. Képesnek kell lennünk nemcsak elismerni Izrael önvédelemhez való jogát, hanem felháborodni is azon, amivel a gázai és ciszjordániai népnek szembe kellett néznie"

- mondta Borrell a Gázai övezet helyzetével foglalkozó európai parlamenti ülésen.

Hozzátette, hogy a palesztinok saját államhoz való jogának támogatása sem antiszemita.

"Meg kellene tudni védeni a palesztinok államhoz való jogát anélkül, hogy az antiszemitizmus vádjával kellene szembenézni. Lehetségesnek kell lennie az izraeli kormány politikájának bírálatára, minden kormány lehet kritika tárgya... Nem szabad összekeverni egy ország kormányának és lakosságának egy részének bírálatát az antiszemitizmussal, de az antiszemitizmust bizonyító cselekedetek sem járulnak hozzá semmilyen módon a palesztin állam létrehozásának ügyéhez" - mondta az uniós diplomácia vezetője.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések