A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bajban Karácsony és brigádja: felmerült a börtönbüntetés is


A 99 Mozgalom bűncselekmények gyanúját felvető adománygyűjtési botrányának főszereplői komoly büntetésre számíthatnak. Az eljárás során, melyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytat, pénzmosás és költségvetési csalás gyanúja is felmerült. Amennyiben a bíróság az érintetteket elítéli, több mint tíz év szabadságvesztés is kiszabható – írta meg a Magyar Nemzet.


A mozgalommal kapcsolatos botrány kirobbanása azután történt, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) nyilvánosságra hozta a mozgalom külföldi kampányfinanszírozását vizsgáló jelentését. Ebben szerepelt, hogy

Karácsony Gergely által alapított egyesület számlájára 506 millió forint érkezett, főként euróban és angol fontban.

Az összeg forrása és felhasználása gyanús, az eljárás során pedig kiderült, hogy Karácsony által emlegetett „mikroadományok” mértéke nem felel meg a valóságnak.

A botrány mélyült, amikor a hatóságok házkutatásokat tartottak Perjés Gábor, az egyesület képviselője és Karácsony jogi főtanácsadója, és Tordai Csaba otthonában és irodájában. Az OTP feljelentése és a titkosszolgálati jelentés is több mint félmilliárd forintnyi „mikroadományról” tesz említést, de a pontos összeg meghatározása a hatóságok feladata.

A büntetés várható mértéke

A büntetések súlyossága a költségvetési csalás és pénzmosás esetében akár tíz évre is terjedhet, különösen, ha az okozott kár meghaladja az 500 millió forintot.

Az érintetteknek emellett a pénzmosás és költségvetési csalás esetén is súlyos büntetésekre kell számítaniuk. A bűnszervezetben való részvétel esetén a büntetési tétel akár húsz évig is terjedhet.

Fontos megjegyezni, hogy a jelenleg ismeretlen tettes ellen folyó büntetőeljárás során még senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként, és a bíróság által kiszabható büntetés mértéke a további vizsgálatoktól függ.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések