A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az IMF vezérigazgatója szerint a digitális pénzek kiválthatják a készpénzt


Eljött az idő, amikor a digitális jegybankpénzek kiválthatják a készpénzt, és “javíthatják a pénzügyi integrációt” – írja a CNBC az IMF-vezérre hivatkozva.

Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint

a digitális jegybankpénzek (CBDC) képesek lehetnek a fizikai készpénz kiváltására.
Indoklása szerint különösen előnyösek lehetnek a szigetországokban, ahol a készpénzforgalmazás egyébként is költséges. A fejlettebb gazdaságokban pedig rugalmasságot nyújthatnának és javíthatnák a pénzügyi integrációt azokban a régiókban, ahol a bankszámlák elterjedtsége alacsony

Az IMF jelentése szerint több mint 100 ország – a világ országainak mintegy 60%-a – vizsgálja a CBDC-k koncepcióját. A Nemzetközi Fizetések Bankjának 2022-es felmérése szerint a 86 megkérdezett központi bank 93 százaléka vizsgálta a CBDC-ket, 58% százalékuk pedig rövid vagy középtávon fontolgatta lakossági CBDC-k kibocsátását.

Az amerikai Atlanti Tanács adatai szerint további 53 országban vannak előrehaladott tervezési szakaszban, 46-an pedig kutatják a témát.

Az olyan országok, mint a Bahama-szigetek, Jamaica és Nigéria már bocsátottak ki lakossági CBDC-ket. A szingapúri monetáris hatóság kijelentette, hogy a készpénz általában véve összeegyeztethetetlen a digitális gazdasággal, és arra számít, hogy a készpénzes fizetések iránti kereslet tovább csökken.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések