A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Áramhiány miatt leáll a legnagyobb gázai kórház

Áramhiány miatt szünetelteti a működését a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye, a gázavárosi al-Sifa kórház.

A közlemény szerint a kórház azért kényszerült felfüggeszteni a működését, mert elfogyott az áramtermeléshez használt üzemanyag.

A kórházban − ahol a közlés szerint több ezer beteg, sebesült és a harci cselekmények elől odamenekült ember tartózkodik − víz és élelem sincs, továbbá a távközlés sem működik.

Asraf al-Kidra, a minisztérium szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy egy újszülött életét vesztette a kórházban, miután leálltak az inkubátorok a gyerekek intenzív osztályán.

Később a minisztérium arra figyelmeztetett, hogy legalább 39 további újszülött élete van veszélyben az áram- és a gyógyszerhiány miatt illetve  45 csecsemő van inkubátorban a kórházban

A tárca azt is közölte, hogy a Gázai övezet 35 kórházából jelenleg húsz szünetelteti a működését − ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette. Mohamed Abu Szalmíja, az as-Sífa igazgatója arról számolt be, hogy

az izraeli tüzérség egész éjjel intenzíven lőtte az épületet és környékét, de más kórházakat is.

A támadott területeken „többtucatnyi halálos és több száz sebesült áldozat” van, de a mentők nem tudnak értük menni éppen a szüntelen támadás miatt.
Az izraeli hadsereg egyelőre nem nyilatkozott a gázai kórházakat ért legújabb támadásokról, de korábban azt közölte, hogy vadásznak a Hamász fegyvereseire, akik kórházépületekből is lőnek.

A Palesztin Vörös Félhold szerint péntek este izraeli mesterlövészek többször lőtték az al-Kudsz kórház épületét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések