A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Andrij Jermak az „Ukrajna-fáradtságról” beszélt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója a brüsszeli Politico hírügynökségnek adott interjút, melyben odaszólt azon nyugati vezetőknek, akik szerint országaik belefáradtak Ukrajna támogatásába.

Még ha vannak is emberek, akik érzik ezt a fáradtságot, biztos vagyok benne, hogy nem akarnak holnap egy olyan világban ébredni, ahol kevesebb szabadság és kevesebb biztonság lesz – fogalmazott Andrij Jermak. 

Gondoljanak bele, mi lett volna, ha Nagy-Britannia 1939-ben belefáradt volna Lengyelország támogatásába vagy az Egyesült Államok belefáradt volna Nagy-Britannia támogatásába. Vajon létezne-e ma Lengyelország és Nagy-Britannia vagy Európa abban a formában, ahogy mi ismerjük?

− mutatott rá Jermak.

Hozzátette: a Nyugat nem engedheti meg magának a fáradtságot, mivel a történelem megismételheti önmagát, ha a „fáradt” emberek nem támogatják tovább Ukrajnát – utalt a második világháborúra az elnöki tanácsadó. Jermak szerint a háborús fáradtságról való panaszkodás ugyanúgy visszaüt a nyugati hatalmakra, mint Ukrajnára. 

Zelenszkij tanácsadója egyébként Giorgia Meloni szavaira reagálva szólt oda a Nyugatnak. Az olasz miniszterelnököt nemrégiben két orosz humorista hívta fel, akik az Afrikai Unió tisztviselőinek adták ki magukat. Meloni a telefonbeszélgetés során elmondta, hogy az európai vezetők belefáradtak az ukrajnai háborúba.

Úgy látom, hogy nagy a fáradtság, az igazat megvallva minden oldalról (…). Közel vagyunk ahhoz a pillanathoz, amikor mindenki megérti, hogy kiútra van szükségünk

– fogalmazott az olasz kormányfő.

Az ügynek belpolitikai következménye is lett, Meloni diplomáciai tanácsadója lemondott a hívást követően.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések